Huoltovarmuus­keskuksen maskikohun seurauksena kahdelle johtoryhmästä potkut

Työvelvoitteesta 11.4. vapautettujen johtoryhmän jäsenten Asko Harjulan ja Jyrki Hakolan työsuhteet ovat päättyneet.

Kaksi Huoltovarmuuskeskuksen johryhmän jäsentä on saanut potkut.

8.5.2020 11:00 | Päivitetty 8.5.2020 14:43

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) Kiinasta tilaamat ja huhtikuussa Suomeen saapuneet hengityssuojaimet eivät sopineet sairaalakäyttöön.

Tapaus johti muun muassa siihen, että Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema pyysi eroa eli hän sai sanotusti pikapotkut ja väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi nousi Janne Känkänen.

Huoltovarmuuskeskus tilasi huhtikuussa hengityssuojaimia, mutta nopeasti selvisi, etteivät Kiinasta saapuneet suojaimet sovikaan sairaalakäyttöön. Asiasta nousi pian kohu, jonka seurauksia selvitetään yhä.

IS:n perjantaina haltuunsa saamien tietojen mukaan HVK:n maskikohun seurauksena työvelvoitteesta 11.4. vapautettujen johtoryhmän jäsenten Asko Harjulan ja Jyrki Hakolan työsuhteet ovat päättyneet.

IS:n tietojen mukaan HVK arvioi, että suojavälinehankinnoissa tehdyt virheet on heidän osaltaan nyt kokonaisuudessaan käsitelty ja korjaavat toimenpiteet tehty.

Työsuhteiden päättymisen vahvisti HVK:n hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström iltapäivällä STT:lle.

– Peruste on käytännössä se, että ei ole noudatettu niitä ohjeita ja määräyksiä näissä hankinnoissa, mitä kuuluu noudattaa. Nämä virheet ovat sattuneet sen seurauksena. Tästä syystä myös toimenpiteisiin on ryhdytty, ja tätä tarkemmin tätä ei tulla millään tavalla avaamaan, Lundström sanoo STT:n haastattelussa.

Syyksi sanankäänteiden varovaisuudelle Lundström kertoo kyseisten ihmisten oikeusturvan ylläpitämisen.

Lundströmin mukaan yhden työsopimuksen päättämisestä tehtiin päätös jo aiemmin ja toisesta päätettiin viime tiistaina.

Tapauksella erikoinen tausta, tutkinta kesken

Kohu hengityssuojaimista sai alkunsa, kun Huoltovarmuuskeskus tilasi Kiinasta koronaviruksen vastaisia suojatavaroita.

Kauppoja HVK:n kanssa olivat tehneet kauneusyrittäjä Tiina Jylhä ja liikemies Onni Sarmaste.

Saapunut tavaraerä ei täyttänyt sille asetettuja laatukriteerejä. Hengityssuojaimet eivät soveltuneet sairaalakäyttöön. Myöhemmin selvisi, että HVK:n mukaan niitä voidaan kuitenkin käyttää hoivayksiköissä ja kotiin vietävissä palveluissa.

Huoltovarmuuskeskuksen suojamaskikaupoista on vireillä rikostutkintoja.

Viiden miljoonan euron maskikauppa on tutkittavana keskusrikospoliisissa (KRP) rikosnimikkeillä törkeä petos ja törkeä rahanpesu. Siinä tutkinnassa epäiltyinä ovat Sarmaste ja ainakin yksi toinen henkilö.

Toinen esitutkinta on vireillä Helsingin poliisissa, jossa tutkitaan sotkuiseksi äitynyttä väitettyä kiristystä. Tutkinta alkoi, kun Sarmasteen kodin ikkunan läpi heitettiin 6. huhtikuuta vastaisena yönä kivi.

Epäillyt kiistävät tehneensä rikoksia.

Artikkeli päivitetty 8.5.2020 kello 14.43: Lisätty Ilona Lundströmin kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?