Ilmakehän ”giljotiini” tuo takatalven – Viikonvaihteessa jopa 20 senttimetriä lunta, myrskyäkin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin ilmakehän ”giljotiini” iskee: Suomeen jopa 20 senttiä lunta – lämpö yltää ehkä Pietariin asti

Julkaistu: 7.5. 11:51

Lunta voi tulla Suomen keskiosiinkin. Etelässä ja lännessä tulee vettä. Lämpöäkin on, mutta vain vähän.

Eilen ja tänään on nautiskeltu alkukesän lämpöaallosta, mutta naps vaan – ilmakehän giljotiini tulee ja tuo hetkellisen takatalven tullessaan viikon vaihteessa.

Hyvästi lämpö ja aurinko, tervetuloa kylmyys ja lumisateet.

Kyse on eilen Ilta-Sanomien uutisoimasta ”giljotiinista”, joka sääpalvelu Forecan mukaan jakaa Euroopan kahtia. Heillä, eli eteläisellä ja itäisellä Euroopalla paistatellaan jopa hellelämpötiloissa, mutta meillä, eli esimerkiksi Itämeren ympärysmaissa, Pohjois-Ranskassa ja Britanniassa lämpötilat voivat jäädä vain viiteen celsiukseen sadesäässä.

Lämmin korkeapaineen selänne voi yltää niinkin lähelle kuin Pietariin.

Suomea se ei silti lämmitä. Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala sanoo, että Pohjois-Suomessa lunta saadaan viikonvaihteessa jopa 20 senttimetriä.

– Onhan se paljon, kun se tulee muiden lumikinosten päälle.

Lunta voi yltää jopa Suomen keskiosiin asti, sillä yölämpötilat ovat koleita. Siellä lumipeite jää kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä päivälämpötilat sulattavat valkean maan.

Lännessä ja etelässä taivaalta tulee vettä. Ensimmäiset sateet tunkeutuvat Suomeen lännestä sunnuntai-iltana ja liikkuvat yön ja maanantaiaamun aikana itään. Sunnuntai ja maanantaiaamu ovat idässä vielä kuivia, lännessä puolestaan maanantain kuluessa sateet muuttuvat kuuroiksi.

Selvää on, että lämpimät säät ovat viikon lopussa lämmin muisto vain, sillä korkeimmillaankin mittari kohoaa etelässä vain noin 14 asteeseen lauantaina.

Sunnuntai on jo viileämpi, mutta yli 10 asteen päästään isossa osassa Suomea. Harmaa maanantai painaakin lämpötilat jo uudelle kymmenluvulle.

– Kaikkialla maassa jäädään alle 10 asteen. Tiistai on yhtä lailla viileä päivä, mutta loppuviikko on epävakaampaa ja hyvällä kelillä voi olla myös lämmintä.

Viikonvaihteen matalapaine voi tuoda myös toukokuussa harvinaisia myrskyjä. Tuulet ovat kovimmillaan maanantaina, jolloin Perämerellä ylletään myrskylukemiin.

Mikäli matalapaine voimistuu entisestään, Foreca pitää myrskypuuskista aiheutuvia tuulituhoja todennäköisenä varsinkin Pohjois-Pohjanmaalla ja muuallakin länsirannikolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?