Nämä kolme arkipäivästä uhkaa voivat järkyttää koko Suomen turvallisuutta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nämä kolme arkipäiväistä uhkaa voivat järkyttää koko Suomen turvallisuutta

Kansallisen turvallisuuden neuvostoa perustellaan tuoreessa raportissa uhkakuvilla, joista ei tule kansallinen uhka heti mieleen.

Metsäpalokin voi järkyttää kansallista turvallisuutta.­

5.5.2020 17:12

Suomessa voi toteutua kolmenlaisia uhkakuvia siksi, että valtakunnan kansallisesta turvallisuudesta puuttuu keskitetty johtaminen.

Esimerkit nousevat esiin valtioneuvoston tilaamassa ja tutkijaryhmän tekemässä selvityksessä, joka julkaistiin tiistaina.

Raportin mukaan globaalin suuryrityksen tai suurvallan omistaman yrityksen investointi Suomeen voisi olla uhka, varsinkin jos sillä on merkittäviä talous- ja työllisyysvaikutuksia. Yritysinvestointi voi sisältää kansallisia turvallisuusriskejä.

Niiden takia Suomen suhteet voisivat vaarantua keskeisiin valtioihin.

Vaikka investointiin voi liittyä merkittäviä turvallisuuskysymyksiä, hanke käsitellään nykyisin siellä, missä yritys toimii eli kunnassa. Jos hankkeeseen ei liity investointitukea, valtio ei ole millään tavalla mukana. Tämäkin olisi asia, joka selvityksen mukaan pitäisi käsitellä perustettavassa kansallisen turvallisuuden neuvostossa.

Neuvostossa voitaisiin katsoa myös kotimaisten hankkeiden perään.

Sellaisia olisivat energiahankkeet tai ”muu laaja-alaista maankäyttöä edellyttävä toiminta.” Turvallisuus voi tulla näissäkin vastaan.

Alue voi sisältää maanpuolustuksen kannalta tärkeitä, mutta salassa pidettäviä suunnitelmia. Suunnitelmat eivät välttämättä ole tiedossa kunnissa tai maankäyttöä seuraavilla viranomaisilla.

Maankäyttökin kuuluisi siis kansallisen turvallisuuden neuvoston toimialaan.

Suomessa riittää vettä ja metsää. Kaunis näkymä voi kätkeä puolustuksellisia salaisuuksia.­

Eikä tässä kaikki.

Vielä riittää uhkia, joiden ennakointi ja jälkihoito ovat vaikeita ja jotka siksi voisivat kuulua kansallisen turvallisuuden neuvostolle.

Vesihuollon vaikeudet kuivuuden tai myrskyjen takia, satovahingot ja metsätuhot. Ne voivat aiheuttaa kansantaloudelle tappioita, poliittisen keskustelun kärjistymistä ja kansalaisten luottamuksen horjumista viranomaisiin.

Katovuodet heikentävät kansallista turvallisuutta.­

Näissä kaikissa on ongelmana se, että yhtä vastuullista viranomaista ei löydy tai sitä ei voida tunnistaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?