Veikkaus ällistelee: eikö 1,8 miljoonaa kelpaa – lottovoittajalle ilmoitettu, ei hae rahojaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Veikkaus ällistelee: eikö 1,8 miljoonaa kelpaa – lottovoittajalle ilmoitettu, ei hae rahojaan

Julkaistu: 5.5. 5:50, Päivitetty 5.5. 10:23

Veikkaus on ehtinyt jo pari kertaa sopia voittajan kanssa tapaamisen, mutta ne peruuntuivat. ”Pannut olivat kuumina ja kakut hankittuina.”

Viime elokuussa Siilinjärvellä K-Supermarket Herkkupadassa pelattu Eurojackpotin 92 miljoonan euron kimppavoitto oli Suomen rahapelivoittojen ennätys.

  • Katso video: Näin Siilinjärven Eurojackpot-miljonäärien elämä on muuttunut

Apatiittikaivoksesta ja Jyrki Kataisesta tunnettu pohjoissavolainen kunta sai yhdellä rysäyksellä 50 uutta miljonääriä.

Jokaiselle kuului potista 1,8 miljoonaa.

Ei, vaan uusia miljonäärejä on tasan 49.

Yksi voittaja ei ole lunastanut voittoaan.

– Tilanne on ainutlaatuinen, myöntää Veikkauksen viestintäpäällikkö Tomi Auremaa.

Veikkauksessa ei muisteta, että miljoonavoittaja olisi ikinä ennen pitkittänyt voittonsa kotiuttamista näin pitkään ja ehkä jopa hartaasti. Tai kuten vanhalla kansalla on tapana sanoa, ”kello käy eikä Hakulista ei näy”.

Kello on käynyt jo kahdeksan kuukautta, ylikin.

Eurojackpotin päävoitto pelattiin Siilinjärvellä K-supermarket Herkkupadassa viime elokuussa.

Muutaman kerran voittajalla on ollut sovittuna audienssi Veikkauksen pääkonttorilla Helsingissä, mutta hän on peruuttanut sen.

– Pannut olivat kuumina ja kakut hankittuina, Auremaa kertoo.

Koska kimppavoitossa ei käytetty Veikkauskorttia, vihoviimeisenkin voittajista pitää käydä henkilökohtaisesti Helsingin Pohjois-Haagassa, pääkallonpaikalla.

Ehdoton takaraja on perjantaina 21. elokuuta kello 16.

Silloin on Siilinjärveä täräyttäneestä täysosumasta kulunut tasan vuosi. Tai ei aivan, sillä tänä vuonna tuo muistoista ja miljoonista rikas päivä 23. elokuuta osuu viikonlopulle.

– Jos ei kerkiä ihan kello 16 mennessä, voimme järjestää, että odotellaan vähän pitempään, Auremaa lupaa.

Tulevaa miljonääriä ei jätetä – oven taakse.

 Kaikilla nykyaikaisilla viestivälineillä ja monilla entisaikaisilla yritimme saada yhteyttä.

Ainahan on silti mahdollista, ettei voittaja jätä tuloaan viime tinkaan, vaikka hän onkin antanut vakuuttavat näytöt hermojen hallinnasta ja mielen maltista.

Veikkaus ei voi kuin odottaa. Eurojackpotin säännöt estävät suoran toiminnan eli voittajan ovikellon soittamisen ja, kun tämä pahaa aavistamatta avaa ovensa, rahapaketin työntämisen syliin – ja äkkiä pakoon.

– Ei onnistu, Auremaa sanoo.

– Se on yksiselitteisesti niin, että proseduurit ja varmenteet pitää tehdä täällä Veikkauksessa.

Eli voittajan pankkitiliäkään ei voi väkisin hukuttaa euroihin.

Herkkupadan kauppias Jyrki Huttunen tarjosi Eurojackpot-kakkua laatikkokaupalla.

Tapaus on niin erikoinen, että mielikuvitus alkaa karkailla.

Onko voittajaan iskenyt rimakauhu, pelkääkö hän elämänmuutosta?

Haluaako voittaja pitkittää voittouutisen tuottamaa mielihyvää samalla periaatteella kuin toimitaan tantraseksissä ja kuopiolaisessa jalkapallossa eli ”älä laakase, naatitaan”. Siilinjärvi ja Kuopio ovat naapurit.

Vai onko voittaja Veikko Huovisen romaanitaiteen ystävä ja halua leikkiä kissaa ja hiirtä ”Veikkauksen herrojen” kanssa?

Tällä kertaa todellisuus ei pärjää mielikuvitukselle. Auremaa on ollut yhteyksissä voittajan kanssa ja tietää viivästymisen syyn.

– Hänellä on ollut kiireitä, Auremaa kertoo.

– Se on hyvin arvostettavaa, että raha ei mene elämässä yli kaiken muun.

Mistään Helsingin herrojen härnäämisestä ei todellakaan ole kyse. Auremaa luonnehtii voittajaa erittäin kohteliaaksi ja lupsakkaaksikin.

Kuten tiedetään, lupsakas voi olla sekä mies että nainen, ainakin Savossa. Myöskään ikään Auremaa ei voi ottaa kantaa. Auki siis jää, onko voittaja mahdollisesti karanteenissa. Luultavasti ei, vaikka toki moni eläkeläinenkin on kiireinen.

 Missään nimessä me emme ahdistele voittajia.

Veikkaus kunnioittaa voittajan valitsemaa verkkaisen lähestymisen politiikkaa eikä aio enää tässä vaiheessa soitella perään.

– Missään nimessä me emme ahdistele voittajia, Auremaa vakuuttaa.

Tosin viime vuoden syksyyn ajoittui pitkähkö jakso, jolloin Veikkaus sekä soitteli että lähetti kirjepostia, mutta siihen oli syynsä.

– Kaikilla nykyaikaisilla viestivälineillä ja monilla entisaikaisilla yritimme saada yhteyttä, Auremaa muistelee.

Syy oli inhimillinen huoli. Veikkauskin on yhtiö, jossa sykkii suuri sydän. Pelättiin voittajalle tapahtuneen jotain.

Häneen oli saatu yhteys heti täysosuman jälkeen, kuten muihinkin miljonääreihin, mutta hän ei ollut osannut vastata, milloin pääsee hakemaan rahoja. Moni muu olisi tullut jo samana päivänä ovenkin läpi, jos se olisi ollut mahdollista.

Tämän jälkeen voittaja katosi Veikkauksen tutkalta kuukausiksi. Huoli väistyi vasta marraskuussa, kun voittaja soitti. Hän oli kuullut lehdessä kirjoitetun, että Veikkaus huhuili kadonneen perään.

Siilinjärveläiset jonottivat voittokahveille viime elokuussa.

Katoamisen syy oli luonnollinen. Itseltään voittaja ei ollut kadoksissa ensinkään, ja mitä Veikkaukseen tulee, voittaja ei ollut vastannut tuntemattomista numeroista tulleisiin soittoihin, vaikka kertoikin arvostavansa lehtimyyjien raadantaa.

Voittoasia oli syksyn kuukausina jäänyt projektina taka-alalle, koska voittajalla oli ollut kaikenlaista töihin ja harrastuksiin liittyvää kiirettä ja reissua.

Töitä piti tehdä silloin kun niitä tarjottiin, voittaja oli tuumannut, ja arvellut, että voiton kanssa voisi ehkä hiukan höllätä.

Kun vain ehtisi hakea sen.

Ajatuksissa voiton lunastus oli ollut ja monta kertaa voittajan oli pitänyt soitellakin, mutta aina se oli jäänyt tähdellisempien kiireiden alle.

Tuli talvi ja uusi vuosi ja voittaja sopi muutamankin kerran tulevansa hakemaan rahat, mutta kuten edellä kerrottiin, joutui perumaan.

Kiirettä piti.

 Se on hyvin arvostettavaa, että raha ei mene elämässä yli kaiken muun.

Mitään hätää ei ole. Rahat ovat tallessa Veikkauksen rahasäiliössä. Karhukopla ei uhkaa. Se on mitätön mittatappio, että nyt koronan aikana Veikkaus ei tarjoa kakkukahveja. Ja ainahan miljonääri voi halutessaan ostaa kakkukaupan tyhjäksi ja koko kaupan kaupan päälle.

Kakkutilanne saattaa vielä muuttua ennen elokuun 21. päivää. Ja joka tapauksessa Veikkaus kutsuu kaikki näinä vaikeina aikoina kakutta jääneet voittajat kylään sitten, kun pandemiarajoitukset on purettu.

– Kaikki kakutetaan, Auremaa lupaa.

Elämme niin erikoisia aikoja, että mieleen nousee erikoisia kysymyksiä.

Entä jos voittajalle olisi tullut pikkumiljoonan tarve silloin, kun Uudenmaan raja oli kiinni?

– Olisimme varmasti jonkinlaisen todistuksen hänelle voineet kirjoittaa, se on sitten eri asia, olisiko se riittänyt konstaapeleille, Auremaa pohtii.

Puhtaasti yleisellä tasolla joutuu miettimään sitäkin, mitä tapahtuu, jos voittaja menehtyisi ennen kuin ehtisi lunastaa voittonsa?

– Yleisessä tasolla sanottuna se on sitten perikunnan omaisuutta se lappu, Auremaa sanoo. Jos ei ole perillisiä eikä testamenttia, voiton perii valtio.

Tässä joutuukin kai seuraavaksi miettimään, ehtisikö herra Valtio Veikkauksen pääkonttoriin ennen kuin kello on 16?

Valtion kiireet ovat tunnetusti hitaita.

Jos voittoa ei lunasteta ajoissa, Veikkaus lisää sen tuleviin potteihin ja se jatkaa virtaamistaan rahapelien puroina ja kyminä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?