Näin suomalaiset kapinoivat vapun­vieton suosituksia vastaan – piknikejä, vierailuita ja shoppailua... - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin suomalaiset kapinoivat vapun­vieton suosituksia vastaan – piknikejä, vierailuita ja shoppailua...

Poliisin mukaan vappu sujui rauhallisesti, mutta mitä tapahtuikaan kodeissa ja pihoilla?

Kansalaisia kehotettiin siirtämään piknikit tänä vuonna kotioloihin, mutta silti osa haastatelluista paljasti syöneensä nakkeja vappupäivänä ulkosalla. Kuvituskuva.­

4.5.2020 15:34

Vappu 2020 oli kaikin puolin erikoislaatuinen. Kun yleisötapahtumat olivat pannassa, lakitukset suoritettiin ilman yleisöä, vappumarssit katsottiin striimeinä ja piknikit pidettiin omissa olohuoneissa.

– Näin rauhallista vappua ei ole ollut 40-vuotisella poliisiurallani. Yllättää iloisesti, miten hyvin ohjeita ja rajoituksia on noudatettu, poliisitarkastaja Ari Järvenpää kertoi Poliisihallituksen tiedotteessa vappupäivänä.

Viranomaisten ja valtiojohdon suositukset olivat selkeät: Vappua pitäisi viettää samoissa tiloissa ainoastaan lähipiirin kanssa ja erilaisia kokoontumisia kuten piknikejä tuli välttää, samoin kuin tarpeetonta matkustamista.

Ilta-Sanomien kyselyssä kuitenkin selvisi, että vaikka vappu oli päällisin puolin rauhallinen, pientä tottelemattomuutta oli silti ilmassa. Ehkä nakit ja perunasalaatti eivät maistuneet yhtä hyvältä kotisohvalla tai ylioppilaslakki menetti merkityksensä, jos sitä ei nähnyt kukaan? Olipa syy mikä tahansa, suomalaiset eivät ehkä sittenkään ole niin sääntöjä pilkulleen noudattavaa kansaa kuin poliisin tiedotteen perusteella voisi kuvitella.

Näin suomalaiset viettivät vappua suositusten vastaisesti:

Juhlimista kavereiden kanssa

”Kaveriperhe, jota emme olleet nähneet kuin ohimennen ulkona kahden kuukauden sisällä, halusivat ottaa ”riskin” ja kutsua meidät luokseen vappuaatoksi. Meitä oli yhteensä neljä aikuista ja kolme lasta. Hetkellisesti koronan olemassaolon unohti kokonaan: Oli leikkiä, kokkausta ja kuohuviiniä ihan kuten muinakin vuosina.”

”Oli mennyt melkein kaksi kuukautta näkemättä juuri ketään kodin ulkopuolella, ja parin kaverin kanssa kokoonnuimme erääseen puiston läheiseen metsään Helsingissä. Istuttiin reilun kahden metrin päässä toisistamme, turistiin ja syötiin munkkeja. Oli tosi virkistävää nähdä kavereita viimein kasvokkain, vaikka sulkutilanteesta johtuen juuri kenelläkään ei ollut kummempia kuulumisia. Lisäksi keskustelut valuvat koko ajan koronaan, vaikka kuinka yrittäisi puhua ihan muista asioista.”

”Minulla kävi ystäväpariskunta vappuaattona saunomassa, ja vappupäivänä kokoonnuttiin brunssille siirtolapuutarhamökin terassille. Mukana oli viisi henkilöä. Meillä oli perinteinen brunssi, mutta skoolattiin keskenämme ilman puiston hälinää. Naapurimökeissäkin näkyi elämää.”

”Olin ollut kolme kuukautta käymättä saunassa, ja kun vappuna tuli kutsu ystävien luo grillaamaan ja saunomaan, en voinut vastustaa kiusausta. Harmiksemme kyllä naapurit varastivat grilliltä sinne jättämämme polttopuut. Toivottavasti eivät saa puista koronavirusta.”

Puistovierailuita

”Koirapuistoissa oli paljon kaverikaksikoita tai muutaman hengen ryhmiä, joilla oli ylioppilaslakit päässä, serpentiiniä ja kuoharit mukana. Toki koira tai koirat myös. En ole koskaan ennen nähnyt vapunviettäjiä nimenomaan koirapuistoissa.”

”Oltiin tuttavapariskunnan kanssa vappupäivänä Uutelassa piknikillä ja grillattiin vappunakit. Illaksi mentiin vielä tuttavien luo illalliselle. Muihin seurueisiin onnistuttiin pitämään vähintään piknikillä viiden metrin väli. Kotimatka tehtiin vikalla metrolla, eikä näkynyt paljon muita vaunussa.”

Matkustelua

”Minä lähdin mökille! Ostimme ruoat ja bensat Helsingistä ja ajoimme suoraan keskelle metsää. Maalla oli niin ihanaa, että päätimme jäädä yhdeksi ylimääräiseksi päiväksi, joten oli pakko käydä kaupassa. Menimme sunnuntaina klo 10, jolloin kaupassa oli vain muutama muu. Käytimme käsidesiä ja teimme ostokset nopeasti.”

”Olin Uudellamaalla äitini luona lasten kanssa. Siellä oli myös siskoni perheineen ja veljentyttö. Meitä oli 10 henkeä.”

”Poistuimme Uudeltamaalta ilman perusteltua syytä ja näimme lähes 70-vuotiaita isovanhempia, joita emme olleet tavanneet sitten joulun. Kylläkin vain heidän takapihallaan ja kävelyretkellä metsässä ja lähipuistossa, minimissään kahden metrin turvavälit säilyttäen ja käsidesiä lotraten. Syötiin yhdessä, ja kaikilla oli omat pitsat. Käytiin jopa varovasti sisällä heidän vessassaan, mutta käsipesuun käytettiin omaa pyyhettä. Vähän syyllinen olo tästäkin, vaikka varotoimet olivat käytössä.”

Treenaamista kuntosalilla

”Kolmen päivän vapun ja vetelehtimisen jälkeen huomasin että paikallinen kuntosali on auki. Totesin, että nyt saa riittää ja säntäsin pumppaamaan rautaa. Ai että teki hyvää!”

”Turhaa” shoppailua

”Kävin vapunpäivänä ostamassa ei-välttämättömyyksiä, eli puutarhatavaraa ja taimia puutarhakaupasta. Ilmankin ois toki pärjännyt, jos tiukkaa linjaa vetäisi. Käytössä olivat kertakäyttöhanskat ja käsidesi mutta ei maskia.”

Vietitkö sinä vappua suositusten vastaisesti? Kerro meille siitä jutun alla olevassa kommenttikentässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?