Pääministeri johtaisi uutta kansallisen turvallisuuden neuvostoa – presidentti sivuroolissa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Selvitys ehdottaa: Pääministeri johtaisi uutta kansallisen turvallisuuden neuvostoa – presidentti sivuroolissa

Tuore selvitys ehdottaa uutta parlamentaarista turvallisuuselintä koordinoimaan Suomen sisäistä turvallisuutta.

Poliisit eristivät Uudenmaan muusta Suomesta maaliskuun lopussa.­

5.5.2020 9:00

Valtiovallan viralliset raportit, komiteamietinnöt ja erilaiset selvitykset kulkevat yleensä omia latujaan. Kun työryhmä on istunut ja raportti valmis, asiakin on yleensä ehtinyt vanhentua tai siitä ei kukaan ole enää kiinnostunut.

Tämä ei koske tänään julkistettua Kansallisen turvallisuuden vaikutusten arviointi -suunnitelmaa.

Valtioneuvosto tilasi tutkimuksen vuonna 2018, aikana, jolloin koronaviruksesta ei ollut tietoakaan. Nyt kun tutkijoiden Harriet Longan, Kari Laitisen, Anssi Keinäsen, Susanna Wahan, Aki-Mauri Huhtisen ja Jyri Paasosen koostama työ on valmis, elämme koronaviruskriisin keskiössä, jossa yksi suurista kysymyksistä on ollut, kuka tai ketkä tätä hommaa oikein johtavat.

Tutkimushanke hyödyntää kotimaisia ja kansainvälisiä tutkimuksia sekä asiantuntijahaastatteluja.

Maaliskuussa presidentti Sauli Niinistö puhui koronakriisin keskitetystä johtamisesta, eräänlaisesta teräsnyrkistä. Hallitus ja ministeriöt ovat organisoituneet epidemian hoidossa, johtojärjestelmää on virtaviivaistettu ja tiedonkulkua parannettu. Perusongelma on kuitenkin edelleen olemassa; asiat siiloutuvat eri ministeriöihin ja kokonaisnäkemys puuttuu.

Suomalainen hallintojärjestelmä sopii huonosti kriisijohtamiseen, tämä lienee kriisin yksi opetuksista.

Valtioneuvoston tilaama suunnitelma kansallisesta turvallisuudesta esittää yhtenä mahdollisuutena erillisen neuvoston perustamista.

Neuvosto olisi säännöllisesti kokoontuva parlamentaarinen elin, jota johtaisi pääministeri. Keskeiset ministerit ja kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat olisivat jäseninä. Elin olisi siis vahvasti poliitikkojen käsissä, ja nimenomaan hallituksen ja pääministerin.

– Nähdäksemme uusi rakenne, tai ainakin tällaisen idean ottaminen laajemmin keskusteluun, auttaa kehittämään kansallisen turvallisuuden johtamisen toimintamallia nykyistä laadukkaammaksi ja yhdenmukaisemmaksi, selvityksessä sanotaan.

Presidentin rooli uudessa turvallisuuselimessä on mielenkiintoinen.

Lähes 80-sivuisen selvityksen johdannossa presidentistä yhtenä neuvoston jäsenenä ei todeta mitään. Johtopäätösosuuden organisaatiokaaviossa presidentti tai hänen edustajansa mainitaan yhtenä jäsenenä, jolla on puheoikeus.

Tällä hetkellä ulko-ja turvallisuuspolitiikkaa johtaa presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa TP-Utvassa eli valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Selvityksessä todetaan, että kansallisen turvallisuuden asioihin TP-Utva sopii huonosti, koska presidentille ei valtiosäännön mukaan kuulu sisäinen turvallisuus. Kansallisen turvallisuuden neuvostolla sisäinen ja ulkoinen turvallisuus eriytyisivät: toista johtaisi presidentti ja toista pääministeri.

Erillistä turvallisuusneuvostoa kaipaili ex-pääministeri, nykyinen eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) muutama vuosi sitten. Hänen mielestään presidentin johtaman puolustusneuvoston lakkauttaminen perustuslakiuudistuksessa vuonna 2000 oli virhe.

Tuore selvitys on periaatteessa samoilla linjoilla Vanhasen kanssa.

Ennen kuin neuvostoja tai muitakaan kansalliseen turvallisuuteen liittyviä elimiä rakennellaan, pitää määritellä, mitä on kansallinen turvallisuus.

Asiaa voi lähestyä uhkakuvien kautta. Kansallisen turvallisuuden uhkia ovat tapahtumat, jotka uhkaavat lyhyellä aikavälillä kansalaisten elämänlaatua tai poliittisia oikeuksia. Kyse on oman maan järjestelmän ja sen ydinarvojen suojelusta.

– Kansallisessa turvallisuudessa on kysymys valtion ja yhteiskunnan olemassaolosta, sen toimivuudesta sekä yleisestä järjestyksestä, selvityksessä sanotaan.

Ympäröivä maailma muuttuu.

Kansallinen turvallisuus elää ja muuttuu ajassa ilman yksiselitteistä määritelmää. Siksi poliittisen johdon tulee tarkastella sitä määräajoin ja laaja-alaisella kokoonpanolla, selvityksessä todetaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?