Putinin lähipiiriin kuuluvan ex-varapääministerin 70 miljoonan dollarin bisnesjetti lennähti viime viikolla Moskovasta Helsinkiin ja takaisin

Putinin lähipiiriin kuuluvan Igor Shuvalovin liikelentokone piipahti Helsinki-Vantaalla huhtikuussa.

Igor Shuvalovilla on samanlainen Gulfstream G650 -kone kuin kuvassa.

2.5.2020 14:20

Venäjä sulki täydellisesti ilmatilansa 27. maaliskuuta lukuun ottamatta rahti-, posti- ja humanitaarista tai terveydenhoitoon liittyvää lentoliikennettä.

Presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvan Igor Shuvalovin liikelentokone kuitenkin lensi lentotutkatietojen mukaan Moskovan Vnukovon kentältä Helsinki–Vantaan lentoasemalle 20. huhtikuuta. Tutkatietojen mukaan kone palasi takaisin Vnukovolle kello 18.36 saman päivän iltana.

Asiasta kertoi venäläinen MBH Media -uutistoimisto ADS-B Exchange -lentotutkapalvelun julkisiin tietoihin perustuen.

Shuvalov on Venäjän entinen varapääministeri, joka vuodesta 2018 on johtanut valtiollista Vneshekonombank-ulkomaanpankkia.

Shuvalov käyttää Luxemburgiin rekisteröityä Gulfstream G650 -jettiä, jonka hinnaksi Venäjän Forbes-lehti arvioi vuonna 2018 noin 70 miljoonaa dollaria. Forbesin mukaan Shuvalov omistaa jetin Bermudalle rekisteröidyn Altitude-yhtiön kautta.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin korruptionvastainen säätiö paljasti 2016, että Shuvalovin Olga-vaimo lennätti tuolloin perheen käytössä olleella Bombardier Global Express -bisnesjetillä corgejaan koiranäyttelyihin maailmalle. Myös Bombardierin Shuvalovit omistivat Altitude-yhtiön kautta.

Myös Suomessa rajanylitysliikennettä on rajoitettu ja sisärajavalvonta palautettu koronapandemian vuoksi.

Kansainvälisen lentoliikenteen käytössä ovat nyt vain Helsingin, Turun ja Maarianhaminan kentät. Ne ovat auki tavaraliikenteelle, Suomen kansalaisten ja EU- tai Schengen-valtiossa asuvien paluuliikenteelle sekä muulle välttämättömälle liikenteelle.

Henkilöliikenne on siis käytännössä sallittu vain Suomeen palaaville Suomen kansalaisille ja Suomesta poistuville vieraiden maiden kansalaisille.

Rajavartiolaitoksen mukaan Shuvalovin jetiksi oletettu kone ei ainakaan tuonut tai vienyt matkustajia.

– Helsinki–Vantaalla ei ollut matkustajaliikennettä Venäjältä 20. huhtikuuta, vahvistaa apulaiskomentaja Mikko Simola lentokentän rajatarkastuksista vastaavasta Suomenlahden merivartiostosta.

  Lentomatkustajien nimet tai määrät eivät ole julkisia tietoja, joten Gulfstreamin kyydissä olleiden henkilöllisyys olisi joka tapauksessa jäänyt pimentoon.

  Myös tavaraliikenne lentokentille on edelleen sallittu.

  – Kone voi tuoda tai hakea rahtia, sillä nyt liikutellaan paljon esimerkiksi suojavarusteita, sanoo lennonvarmistuksesta Suomessa vastaavan ANS Finland -yhtiön johtoryhmän jäsen Karri Hannula.

   Hän ei kuitenkaan ole perehtynyt Shuvalovin tapaukseen eikä ota siihen kantaa.

   Venäläinen Moscow Times -lehti kertoi maaliskuussa, kuinka Venäjän rikkaat yksityishenkilöt vetäytyvät koronakaranteeniin kartanoihinsa, joihin he rakentavat yksityissairaaloita ja hamstraavat itselleen maailmalta muun muassa hengityskoneita covid-19-sairauden varalta.

   Venäjän julkisissa sairaaloissa on ankara puute erilaisista laitteista ja suojavälineistä.

   ”Shuvalov vain lensi sinne hakemaan meille kaikille maskeja”, kommentoi eräs venäläinen ironisesti Twitterissä MBK:n uutista.

   Henkilö- tai rahtiliikenteen ohella kyseessä on periaatteessa voinut olla myös lentomiehistön koulutus. Karri Hannulan mukaan koulutuslennoille on tarvetta, sillä lentäjillä ei nyt ole muuta liikennettä ja heidän lentotuntinsa jäävät vähiin.

   Periaatteessa on myös mahdollista, että Shuvalovin koneeksi oletettu jetti oli vuokrattu Helsingin-lentoa varten jollekin toiselle taholle.

   Lennon tarkoituksen varmistaminen on kuitenkin mahdotonta: Helsingin kenttää hallinnoiva Finavia ei vahvista edes sitä, että Helsinkiin olisi laskeutunut Moskovasta yksityinen rahti- tai muu lentokone 20. huhtikuuta.

   Aiemmin 26. maaliskuuta MBH julkaisi läpikäymiään lentotutkatietoja, joiden mukaan koronaviruksen jo hiipiessä Eurooppaan helmi–maaliskuussa Venäjän eliitti jatkoi yksityislentojaan ulkomaille.

   Shuvalovin kone kävi tuolloin muun muassa Lontoossa, Dubaissa, Riiassa ja Birminghamissa. Lisäksi esimerkiksi ex-pääministeri Dmitri Medvedevin vaimon Svetlana Medvedevan yksityiskone lensi muun muassa Geneveen, Pariisiin, Milanoon, Dubaihin sekä Ranskaan Aix-les-Bainsin kylpyläkaupunkiin.

   Rosneft-öljy-yhtiön pääjohtaja Igor Setshinin kone taas oli käynyt muun muassa New Delhissä, Roomassa ja Stavangerissa.

   Osion tuoreimmat

   Luitko jo nämä?