Singaporen yliopiston ennuste: koronaepidemia päättyy Suomessa 26. elokuuta

Singaporelaistutkijoiden laatiman ennusteen mukaan koronaepidemia on ohi Suomessa 26. elokuuta.

Vappupäivänä Suomessa on koronaviruksen takia tehohoidossa yhteensä 49 ihmistä.

1.5.2020 16:52

Singaporen yliopisto loi huhtikuussa mallinnuksen, joka kuvaa koronapandemian päättymisajankohtaa eri maissa. Mallinnuksen mukaan Suomen osalta pandemia olisi ohi 26. elokuuta.

Mallinnuksessa on määritelty pandemian käännepisteet ja päättymisajankohdat maakohtaisesti. Ennusteiden laatimisessa on käytetty tietoa sekä nykyisestä että aiemmista pandemioista.

– COVID19-taudin kehitys ei ole täysin sattumanvaraista. Muiden pandemioiden tavoin se seuraa elinkaaren mallia, mallinnusta käsittelevässä artikkelissa kirjoitetaan.

Elinkaari alkaa pandemian puhkeamisesta, jota seuraa kiihdytysvaihe. Kiihdytysvaiheen jälkeen pandemia saavuttaa käännepisteensä, jota seuraa hidastumisvaihe. Hidastumisvaiheen jälkeen pandemia pysähtyy.

Pandemian elinkaari vaihtelee maittain, eivätkä kaikki maat ole tällä hetkellä samassa elinkaaren vaiheessa. Elinkaareen kulkuun vaikuttaa muun muassa hallitusten ja yksilöiden toimet.

Koronapotilaan tehohoitoa Jorvissa 21. huhtikuuta.

Mallinnuksen mukaan koronaepidemia olisi ohi Ruotsissa 26. lokakuuta, Norjassa 20. heinäkuuta ja Tanskassa 30. kesäkuuta.

Saksassa epidemia päättyisi elokuun ensimmäisenä päivänä ja Italiassa saman kuun 25. päivänä. Artikkelissa kuitenkin muistutetaan, että koronan muuttuvan luonteen vuoksi maakohtaisia päättymispäiviä tulee arvioida jatkuvasti uudelleen uusinta tietoa hyödyntäen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallintoylilääkäri Teppo Heikkilän mukaan ennuste siitä, että epidemia olisi Suomessa ohi 26. elokuuta, voi periaatteessa pitää paikkaansa.

– Periaatteessa mallinnus voi olla mahdollinen, mutten tässä vaiheessa luottaisi siihen ainakaan meidän toiminnassa. Me ajattelemme, mitkä ovat ne huonoimmat skenaariot ja varaudumme niihin, Heikkilä sanoo.

– Tieto viruksesta lisääntyy koko ajan ja sitä kautta erilaiset mallinnukset tarkentuvat. Tällä hetkellä olisi kuitenkin aika rohkeaa mennä sanomaan mitään varmaa siitä, miten epidemia etenee.

Heikkilä kertoo, että HUSin tämänhetkisten mallinnusten mukaan koronaepidemia näyttää jatkuvan elokuuta pidemmälle. Näin ollen hän kuvailee elokuulle sijoittuvaa päättymisajankohtaa jokseenkin optimistiseksi.

– Kyllä se jossain määrin optimistiselta tässä vaiheessa kuulostaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?