Veijo näki hermostuneen karhun 5 metrin päästä vappuaattona ja ikuisti kontion eleen kameralle – ”Aika hurja” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Veijo näki hermostuneen karhun 5 metrin päästä vappuaattona ja ikuisti kontion eleen kameralle – ”Aika hurja”

Haapajärvellä asuva luontokuvaaja Veijo Toivoniemi vietti vappua kuvauskojussa Kuhmossa. Odottelu palkittiin 5–6 tunnin jälkeen.

1.5.2020 14:15

Odottavan aika on yleensä pitkä, mutta haapajärveläisen luontokuvaajan Veijo Toivoniemen kohdalla myös palkitseva.

Toivoniemi matkusti vappuaattona reilut parisataa kilometriä itään ja Kuhmon Lentiiran kylään nähdäkseen susia, ahmoja ja karhuja. Toivoniemi saapui kuvauskojulle noin kahden aikaan iltapäivällä.

Noin 5–6 tunnin kuluttua odottelusta alkoi tapahtua todenteolla, kun paikalle saapui karhuja.

– Aika hurja ilme oli toisella, sanoo Toivoniemi.

Toinen karhuista kävi lähimmillään noin viiden metrin päässä kojusta, jossa Toivoniemi antoi kameran laulaa. Karhu oli kuvaajan mukaan ärsyyntynyt variksille.

– Karhu yritti hätistää variksia pois ja näytti niille hampaansa. Näyttää kuvassa, että karhu katsoisi suoraan kameraan.

Luontokuvaaja Veijo Toivoniemi ikuisti karhun hurjan ilmeen kameralle.

Toinen karhuista asteli hieman kauempana.

Toivoniemi kuvaili näkemiään karhuja aktiivisiksi. Karhut ovat olleet hänen mukaansa hereillä parisen viikkoa.

Karhun näkeminen vain muutaman metrin päästä oli Toivoniemelle odotettu näky. Hän sanoo, että tilanne ei niinkään pelottanut, mutta jännitti.

– Enemmän se toi adrenaliinia vereen. Olen luontokuvaajana tottunut. Enemmän sitä on vain innoissaan, että näkee karhuja. Aika jännä tunnelma, kun karhu tulee ihan viereen ja kuulee sen puuskutuksen.

Toivoniemi toteaa, että karhu kyllä haistaa ihmisen kuvauskopista, mutta kun se ei näe ihmistä, ei se pidä sitä samanlaisena uhkana.

– Karhu on kyllä yleensä niin arka eläin, että sitten kun se näkee ihmisen, se säikähtää ja lähtee karkuun.

Toivoniemi kertoo viettäneensä kopissa koko vappupäivän vastaisen yön ja lähteneensä paikalta vasta noin seitsemältä aamulla.

– Vappu meni tosi hienosti, kun sain niin paljon kuvattavaa.

Toivoniemi odotti näkevänsä myös susia, joiden jälkiä hän kertoi löytäneensä lumesta. Sudet eivät kuitenkaan saapuneet paikalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?