Yle: Kuolleeksi luultua irakilais­miestä epäillään törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä

Miehen tytär vangittiin viime viikon perjantaina Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Keskusrikospoliisi KRP Jokiniemessä Vantaalla 27. maaliskuuta 2019.

30.4.2020 17:10

Kuolleeksi luultua irakilaismiestä epäillään Yle Uutisten tietojen mukaan nyt törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä poikkeuksellisessa turvapaikkahuijaustutkinnassa.

Yle kertoo, että keskusrikospoliisi epäilee miehen olleen lavastamassa omaa kuolemaansa Irakissa – pian sen jälkeen, kun hän oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen Suomesta vuonna 2015.

Suomen viranomaisten saaman tiedon mukaan mies olisi tällä hetkellä Irakissa. Poliisi haluaa kuulla häntä, ja Suomen Irakin-suurlähetystöä on jo käytetty apuna tutkinnassa.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi viime viikon perjantaina 23-vuotiaan naisen, joka on kuolleeksi luullun irakilaismiehen tytär. Häntäkin epäillään törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

– Epäilty (tytär) on selvittänyt tapahtumien kulkua. Kuulustelu vahvistaa käsitystä, että irakilaismies (isä) on elossa, tutkinnanjohtaja Jan Aarnisalo sanoo Ylelle.

Aarnisalo kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että tyttären lisäksi tapaukseen liittyy melko varmasti muitakin epäiltyjä. Tutkinnanjohtajan mukaan poliisilla on konkreettista näyttöä siitä, että kuolintodistus olisi väärennetty ja mies olisi sittenkin elossa.

Tytär nosti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa oikeusjutun Maahanmuuttoviraston ja hallintotuomioistuinten kielteisistä turvapaikkapäätöksistä. EIT katsoi, että Suomi oli rikkonut tapauksessa Euroopan ihmisoikeussopimuksessa määriteltyä oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa.

Tuomioistuimen mukaan viranomaiset olivat tai niiden olisi tullut olla tietoisia siitä, että valittajan isä saattaisi altistua hengenvaaralle tai voisi olla vaarassa tulla kaltoin kohdelluksi palattuaan Irakiin.

    Osion tuoreimmat

    Luitko jo nämä?