Näin kouluja ohjeistetaan selviytymään korona-ajasta – katso kuuden kohdan lista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin kouluja ohjeistetaan selviytymään korona-ajasta – katso kuuden kohdan lista

THL ja opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisivat tartuntariskiä vähentävän ohjeen opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille toiminnasta koronaviruspandemian aikana.

30.4.2020 11:20

Hallitus linjasi eilen, että lähiopetukseen palataan 14. toukokuuta, kun nykyiset rajoitustoimet päättyvät. Se tarkoittaa, ettei etäopetusta enää sen jälkeen järjestetä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisivat tuoreeltaan eilen ohjeen kouluille ja varhaiskasvatuksen järjestäjille.

Ohjeella on tarkoitus auttaa lähiopetukseen palaavia yksiköitä toimimaan niin, että olosuhteet koronapandemian aikana ovat mahdollisimman turvalliset kaikille.

1. Vain terveenä päiväkotiin ja kouluun

Varhaiskasvatukseen tai kouluun ei saa tulla yksikään lapsi tai aikuinen, jolla on sairastumiseen viittaavia oireita. Koronaviruksen aiheuttaman hengitystieinfektion oireita ovat muun muassa yskä, kurkkukipu, kuume ja päänsärky.

Jos lapsi sairastuu kesken päivän, hän odottaa aikuisen kanssa erillisessä tilassa vanhempaansa hakemaan hänet kotiin.

Oireista ollaan yhteydessä omalle terveysasemalle. Oireilevan on hakeuduttava koronavirustestiin.

2. Riskiryhmäperheiden lapset

Vaikea koronavirustauti on lapsilla hyvin harvinainen. Sen riski ei ole lisääntynyt terveillä eikä niillä lapsilla ja nuorilla, joiden perussairaus on hoitotasapainossa.

Hoitava lääkäri arvioi, voiko lapsi, joka kuuluu riskiryhmään tai jonka perheenjäsenellä on vaikea perussairaus, palata kouluun tai varhaiskasvatukseen.

3. Fyysiset kontaktit pidetään minimissä

Koulussa ja varhaiskasvatuksessa vältetään tilanteita, joissa ollaan suorassa kosketuksessa muiden kanssa.

Isoja yhteistilaisuuksia ei järjestetä. Henkilöstön kokoontumisia on vältettävä.

Koulun tilaratkaisut muutetaan sellaisiksi, että oppilaiden välistä fyysistä etäisyyttä toisistaan ja opettajasta lisätään.

Opetusryhmät pidetään erillään toisistaan koulupäivän ajan.

4. Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja

Paras keino välttää hengitystieinfektioita on huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta.

Kädet pestään aina, kun tullaan ulkoa sisään sekä ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään ennen ruokailua sekä aivastamisen tai yskimisen jälkeen. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin.

Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta, jota tulee olla helposti saatavilla. Lapset käyttävät käsihuuhdetta aikuisen valvonnassa.

Maskien käyttöä ei suositella koulussa tai varhaiskasvatuksessa.

5. Siivoamisessa noudatetaan TTL:n ohjetta

Siivoamisessa noudatetaan Työterveyslaitoksen ohjetta: kosketuspinnat pyyhitään vähintään päivittäin. 

Yhteiskäytössä olevien työvälineiden käyttöä vältetään. Varhaiskasvatukseen ei tuoda omia leluja.

Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa siivousta voidaan tehostaa desinfiointiaineella.

6. Altistuneet kahden viikon karanteeniin

Jos varhaiskasvatuksen tai koulun oppilaalla todetaan tartunta, selvitetään, onko altistumista tapahtunut. Altistuneet asetetaan 14 vuorokauden karanteeniin.

Tartunnan saaneen on oltava pois koulusta tai varhaiskasvatuksesta vähintään seitsemän vuorokautta oireiden alkamisesta.

Kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata vähintään kahden oireettoman vuorokauden jälkeen.

Onko teidän perheessänne koululaisia? Oletko opettaja? Mitä ajattelet hallituksen ratkaisusta avata koulut? Kerro kantasi sähköpostilla uutiset@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?