Haavisto Viron yleisradiolle: Suomen hallitus keskustelee Viron rajan aukaisemisesta sunnuntaina - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Haavisto Viron yleisradiolle: Suomen hallitus keskustelee Viron rajan aukaisemisesta sunnuntaina

Rajan avautuminen tapahtuisi todennäköisesti vaiheittain.

Ulkoministeri Pekka Haavisto Säätytalolla Helsingissä viime viikolla. Hän kertoo virolaismedialle, että Suomen hallitus alkaa keskustella Viron ja Suomen välisen rajan aukaisemisesta sunnuntaina.­

30.4.2020 1:43

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR:n haastattelussa, että Suomen hallitus alkaa keskustella Suomen ja Viron välisen rajan mahdollisesta aukaisemisesta sunnuntaina.

Haastattelussa Haavisto kertoo, että avautuminen tapahtuisi todennäköisesti vaiheittaan.

Haaviston mukaan mikäli päätös lievennyksistä tehdään, ne astuisivat voimaan muutamassa päivässä. Kaikki rajoitukset eivät kuitenkaan katoaisi kerralla.

– On mahdollista, että joitain rajoituksia olisi edelleen, esimerkiksi suojavarusteiden ja matkustajamäärien suhteen, ja sen suhteen, kuinka täynnä laivat voivat olla. Ehkä niin, että työmatkalaiset voivat liikkua, mutta turistit eivät. Nämä kaikki ovat asioita, joita ei ole vielä päätetty.

– Ymmärrämme, että Suomi ja Viro ovat erittäin läheisiä, että monia virolaisia työskentelee Suomessa ja että monilla suomalaisilla on mökkejä Virossa ja että he ovat tottuneita viettämään lomiaan siellä. Jos terveystilanne sallii, nämä rajat aukaistaan ensimmäisenä, Haavisto toteaa.

Haavisto ei vastannut suoraan ERR:n kysymykseen siitä, voisiko Viron vastaisen rajan rajoituksia höllentää ennen Ruotsin rajaa, jossa virustilanne on erilainen.

– En voi vasta tuohon juuri nyt, koska emme kuule terveysasiantuntijoiltamme mielipidettä tulevina päivinä ja me toimimme perustuen näihin analyyseihin, Haavisto sanoo.

Hän lisää, että viruksen piikki ei välttämättä tulekaan toukokuussa, niin kuin tähän asti on luultu, vaan se viivästyy syksylle, ja Suomen päätökset riippuvat myös tästä.

Haavisto kertoo ERR:lle myös, että Suomen ministerit ovat jatkuvasti vaihtaneet tietoa ja konsultoineet Viron kollegoitaan koronakriisin alkamisesta asti. Hänen mukaansa yhteistyö on ollut hyvää ja läheistä.

Ministerit ovat vaihtaneet puhelinnumeroita ja naapurin kollegalle saa soittaa aina, kun on tarvetta.

– Kun olen ollut hallituksen tapaamisessa, jossa on puhuttu rajakysymyksestä, olen heti informoinut virolaista kollegaani hallituksen päätöksistä, ja se on toiminut ilman mitään ongelmia, Haavisto kertoo ERR:lle.

Viime tiistaina hänellä oli videokonferenssi Viron ulkoministerin Urmas Reinsalun kanssa.

– Vastaanotin hyviä uutisia, joiden mukaan tilanne Virossa on melko hyvä ja hallinnassa, ja että uusia virustartuntoja on vähän, Haavisto sanoo.

Haavisto lisäsi, että Suomi on asettanut rajoituksia kaikille rajoilleen ja lisäksi rajoittanut laivaliikennettä Viroon, Ruotsiin ja Saksaan.

– Tiedämme, että monet virolaiset ovat vaikeassa tilanteessa, koska he ovat lähteneet Suomeen töihin. Olemme kiitollisia heidän panoksestaan. Tiedämme, että he eivät ole nähneet perheitään pitkään aikaan, koska laivaliikennettä ei ole, Haavisto sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?