Kekkosen kansliapäällikkö Antero Jyränki on kuollut - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kekkosen kansliapäällikkö Antero Jyränki on kuollut

Antero Jyränki toimi muun muassa Turun yliopiston valtiosääntö- ja kansainvälisen oikeuden professorina vuosina 1980–98.

Julkaistu: 29.4. 15:17, Päivitetty 29.4. 15:44

Jyränki oli kuollessaan 86-vuotias.

Suomen johtaviin valtiosääntöoikeuden tutkijoihin kuulunut Antero Jyränki on kuollut.

Jyränki kuoli tänään sairaalassa Helsingissä pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana, kertoo hänen poikansa Janne Jyränki STT:lle. Jyränki oli kuollessaan 86-vuotias.

Jyränki oli yksi eduskunnan perustuslakivaliokunnan käyttämistä vakioasiantuntijoista. Hän toimi Turun yliopiston valtiosääntö- ja kansainvälisen oikeuden professorina vuosina 1980–98. Hän toimi myös tasavallan presidentin kansliapäällikkönä vuosina 1970–73.

Haminassa vuonna 1933 syntynyt Jyränki väitteli oikeustieteen tohtoriksi vuonna 1967 aiheenaan presidentin asema sotavoimien ylimpänä päällikkönä. Presidentti Urho Kekkonen tarjosi Jyrängille presidentin kansliapäällikön virkaa keväällä 1970, minkä on arvioitu johtuneen siitä, että Kekkonen halusi näin parantaa suhteitaan Jyrängin edustamiin sosiaalidemokraatteihin.

Jyränki joutui 1973 eroamaan kansliapäällikön virasta ajauduttuaan presidentin kanssa erimielisyyksiin virka-asioiden julkisuuskysymyksissä. Hän oli näyttänyt Kekkosen laatiman niin sanotun Zavidovo-muistion Yleisradion radiojohtajalle Eino S. Revolle, mistä hänet tuomittiin 1974 Helsingin raastuvanoikeudessa sakkoihin salassapitovelvollisuuden rikkomisesta.

Eronsa jälkeen Jyränki palasi yliopistomaailmaan. Perustuslakiasioihin erikoistunut Jyränki osallistui aktiivisesti Suomen vuonna 2000 voimaan tulleen uuden perustuslain valmisteluun, ja hän oli mukana myös luotaessa uuden lain tulkintoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?