”Ei tämä asia voi oikeasti olla näin” – Risto määrättiin maksamaan elatus­maksuja lapselle, jonka biologinen isä hän ei ole: Näin taistelu jatkuu

Käräjäoikeuden päätöksestä järkyttynyt Risto haki hovioikeudelta jatkokäsittelylupaa. Se myönnettiin.

Riston taistelu elatusmaksuista jatkuu Helsingin hovioikeudessa.

28.4.2020 7:07

Kinkkisen elatusmaksuasian oikeuskäsittely jatkuu, sillä Helsingin hovioikeus myönsi Ristolle jatkokäsittelyluvan.

Helsingin käräjäoikeudessa Risto määrättiin maksamaan 307,53 euron kuukausittaiset elatusmaksut, kunnes lapsi täyttää 18 vuotta. Näin ollen Riston pitäisi maksaa vuosien saatossa yli 47 000 euroa. Lapsi täyttää tänä vuonna kuusi vuotta.

Risto ei ole lapsen biologinen isä, ja siksi käräjäoikeuden päätös häntä sapettaa.

Risto toivoo, että oikeus toteutuisi hänen kannaltaan hovioikeudessa.

– Toivon, että hovioikeus pystyy katsomaan sitä asiaa hieman laajemmin kuin käräjäoikeus. Toivon, että sieltä tulisi ensimmäinen, yleiseen oikeustajuntaani istuva päätös, Risto sanoo IS:lle.

– Aina, kun on mahdollisuus, niin silloin asia ei ole vielä loppuunkäsitelty, Risto jatkaa.

Siitä ei ole vielä tietoa, koska hovioikeus antaa asiassa ratkaisun.

IS uutisoi Riston kohtalosta ensimmäisen kerran tammikuussa. Sen jälkeen Risto on saanut kymmenittäin, jopa sadoittain kannustusviestejä. Jopa useat kansanedustajat olivat Ristoon yhteydessä.

  – Kun asia tuli julkisuuteen, sain kymmeniä, ellei jopa satoja yhteydenottoja. Kaikki on pääsääntöisesti ollut kannustavia. On myös kysytty, mitä mun hyväksi voisi tehdä, Risto sanoo.

  – Usea kansanedustajakin oli muhun yhteydessä, ettei tämä asia voi oikeasti olla näin, Risto sanoo.

  Riston tapauksen tiimoilta kansanedustaja Mari Rantanen (ps) jätti oikeusministeri Anna-Maja Henriksonille (r) kirjallisen kysymyksen.

  – Kohtuullisena ei voida pitää tilannetta, jossa oikeudella on mahdollisuus määrätä lapselle elatusvelvolliseksi ei-biologinen ja vanhemmuuteen haluamaton henkilö, Rantanen totesi.

  – Aikooko hallitus ryhtyä toimiin lainsäädännön uudistamiseksi liittyen lapsen isyyden tunnustamiseen ja kumoamiseen esimerkiksi määräaikojen muuttamisella/poistamisella? Rantanen kysyi

  Ministeri Henriksson totesi Rantaselle antamassaan vastauksessaan, että tuomioistuin voi yksittäistapauksissa huomioida ratkaisuissaan myös ”kohtuullisuuden”. Henriksson ei voinut kuitenkaan oikeusministerinä ottaa siihen kantaa, onko Riston tapauksessa ”kohtuullisuus arvioitu kaikkien osapuolten oikeudet huomioon ottavalla tavalla.”

  Henriksson tähdensi kuitenkin, että pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitusohjelmassa äitiys- ja isyyslait aiotaan yhdistää vanhemmuuslaiksi.

  – Isyyden kumoamiskanteeseen liittyvä määräaikasäännös otetaan tässä yhteydessä arvioitavaksi, Henriksson vastasi.

  Ministerin mukaan tarkoitus on, että lakiesitys olisi eduskunnan käsittelyssä ensi vuoden keväällä.

  Risto yritti kumota isyyden, mutta hän myöhästyi parilla kuukaudella. Nykyisen lain mukaan kanne isyyden kumoamisesta olisi pitänyt nostaa kahden vuoden sisällä lapsen syntymästä. Kanne voidaan nostaa määräajankin jälkeen, mikäli siihen on ”erittäin painava syy” tai kannetta ei ole voitu nostaa laillisen esteen takia.

  Risto myöhästyi kertomansa mukaan sen takia, koska hän oli järkyttynyt silloisen vaimonsa pettämisestä, joka tuli yllätyksenä. Yllätys oli yhtä lailla myös se, ettei poika ollutkaan Riston. Kriisi vaikutti Riston terveyteen ja työkykyyn, eikä hän kyennyt toimimaan rationaalisesti. Se ei ollut oikeuden mielestä kuitenkaan riittävä syy kumoamiskanteen myöhässä toimittamiselle.

  Lain ja virallisten pöytäkirjojen mukaan Risto on siten yhä pojan isä, minkä takia hän on elatusmaksuvelvollinen.

  Jutussa esiintyvän Riston nimi on muutettu.

  Osion tuoreimmat

  Luitko jo nämä?