Kauko Juhantalo on kuollut - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kauko Juhantalo on kuollut

Kauko Juhantalo kuvattuna vuonna 2015.

Julkaistu: 26.4. 11:56, Päivitetty 26.4. 14:21

Entinen kansanedustaja Kauko Juhantalo on kuollut.

Pitkäaikainen kansanedustaja Kauko Juhantalo menehtyi nopeasti edenneen syövän seurauksena sunnuntaina. Asiasta ilmoitti STT:lle Juhantalon perhe.

Juhantalo valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran 1970-luvun lopussa. Hänen viimeisin kansanedustajan tehtävänsä päättyi viime keväänä. Juhantalo ei enää asettunut ehdolle vuodentakaisissa vaaleissa. Hän edusti keskustaa ja Satakunnan vaalipiiriä.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi osanottonsa Twitterissä.

– Vielä viime vaalikaudella Juhantalo oli eduskuntaryhmämme seniori, minä juniori. Olen kiitollinen, että pääsin tutustumaan ja työskentelemään hänen kanssaan, Kulmuni kirjoitti.

Ministeritie katkesi tuomioon

Juhantalo toimi kauppa- ja teollisuusministerinä Esko Ahon (kesk) hallituksessa vuosina 1991–1992. Hän kuitenkin erosi ministerin tehtävästä kesken kauden ja joutui valtakunnanoikeuteen virka-aseman väärinkäyttämiseen liittyvien epäselvyyksien vuoksi.

Oikeus katsoi, että Juhantalo kytki silloisen Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankin kanssa käymissään neuvotteluissa yhteen oman yrityskauppansa rahoittamisen ja pankin omistaman metalliyritys Tampellan osien myymisen valtionyhtiöille.

Valtakunnanoikeus tuomitsi Juhantalon lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta vuoden ehdolliseen vankeuteen lokakuussa 1993.

Oikeuden mukaan tekoa ei voitu pitää vähäisenä, sillä Juhantalo oli koulutukseltaan juristi ja harjoittanut asianajajan työtä.

Juhantalon tapaus on toistaiseksi viimeisin, joka on käsitelty valtakunnanoikeudessa. Valtakunnanoikeus on ollut koolla itsenäisen Suomen historiassa vasta neljä kertaa.

Valittiin eduskuntaan vielä kolmesti

Tuomion jälkeen eduskunta erotti Juhantalon kansanedustajan tehtävästä joulukuussa 1993. Vielä samassa kuussa Juhantalo ilmoitti, että hän aikoo jatkaa politiikassa ja pyrkiä kansanedustajaksi uudelleen.

Juhantalo palasikin eduskuntaan vielä useaan otteeseen. Äänestäjät tukivat hänet takaisin Arkadianmäelle vuosien 1995 ja 2003 vaaleissa, molemmilla kerroilla yhdeksi kaudeksi. Viimeisen kerran Juhantalo istui eduskunnassa vaalikaudella 2015–2019.

Yhteensä Juhantalo toimi kansanedustajana noin 26,5 vuoden ajan.

Juhantalo oli koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti, ja hänellä oli työuransa varhaisemmissa vaiheissa oma asianajotoimisto Kankaanpäässä. Hän oli myös aktiivinen kuntapolitiikassa ja toimi pitkään Kankaanpään kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajana. Sotilasarvoltaan hän oli yliluutnantti.

Juhantalo oli kuollessaan 77-vuotias. Hän olisi täyttänyt 78 vuotta tiistaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?