THL:n Salminen MTV:llä: Epidemian huippu vasta syksyllä – ”Se on se huono puoli tässä hidastumisessa”

Suomessa koronavirusepidemian tautihuippua joudutaan odottamaan vielä pitkään, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoi Ylen Ykkösaamussa ja MTV:llä.

Mika Salminen.

25.4.2020 10:55

Suomessa koronaviruksen tautihuippua joudutaan vielä odottamaan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoo Ylen Ykkösaamussa.

– Se on kaukana edessä, Salminen sanoo.

MTV:lle Salminen sanoo epidemian huipun koittavan Suomessa vasta syksyllä. Salmisen mukaan rajoitustoimet ovat jarruttaneet epidemiaa vielä enemmän kuin mihin pyrittiin.

– Se on se huono puoli tässä hidastumisessa. Hyvä puoli tietysti on se, että meidän terveydenhuolto ei missään vaiheessa ole ylikuormittunut.

Fyysisten kontaktien merkittävän vähentymisen vuoksi koronaviruspotilaiden määrä ei ole kasvanut Suomessa pelättyä vauhtia. Testauskapasiteettia on saatu nostettua niin paljon, että koronavirusstrategiaa voidaan muuttaa.

– Tämä alkaa vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin välillisesti, ei pelkästään koronan kautta, Salminen perustelee strategian muutosta.

Optimistisimpien arvioiden mukaan koronavirukseen saadaan rokote puolentoista vuoden päästä, Salminen sanoo.

– Jos rokotetta ei ole, toinen vaihtoehto on epidemian luonnollinen kulku väestössä. Tässä on kyse luonnonilmiöstä, jota ei saa pois maailmasta, vaikka kuinka haluaisi. Silloin täytyy pyrkiä elämään sen kanssa mahdollisimman pienin vaurioin.

Maailmasta ei ole pystytty poistamaan mitään muuta tautia kuin isorokko. Salmisen mukaan polio uhkaa palata koronavirustilanteen vuoksi.

Salmisen mukaan monet eivät ole hakeutuneet terveydenhuoltoon muiden terveysongelmien vuoksi koronavirusepidemian aikana. Se on huolestuttavaa, hän sanoo.

– Rajoitukset johtavat mielenterveysongelmien, perheväkivallan ja muiden terveysongelmien pahenemiseen, Salminen sanoo.

Salminen kertoo, että uudessa strategiassa tautitapausten jäljittämistä tehostetaan. Jos sairastuneet ja heidän lähikontaktinsa pystytään jäljittämään, ne voidaan eristää. Silloin joistakin rajoituksista voidaan luopua.

Salmisen mukaan kaikkien yliopistosairaaloiden lastenlääkärit ovat olleet sitä mieltä, että koulujen kiinni pitämisestä ei ole hyötyä.

Kun rajoituksia aletaan purkaa, on mahdollista, että niitä puretaan viimeisenä yli 70-vuotiailta, jotka ovat taudin riskiryhmää. Salminen sanoi Ylelle, että tässä tärkeää on kuitenkin ottaa huomioon ihmisoikeudet.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että jos yli 70-vuotias pitää tärkeämpänä lastenlastensa tapaamista kuin siitä aiheutuvaa henkilökohtaista riskiä, sitä pitää kunnioittaa.

Koronavirusepidemian langettamassa epävarmuudessa tulevaisuutta on vaikea suunnitella. Salminen antoi ohjelmassa oman arvionsa, jonka mukaan jouluaattoa voi suunnitella. Juhannus on epävarmempi, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?