Video: Kuolleeksi luullun irakilais­miehen tytär vangittiin käräjillä – puolustus vastusti

KRP epäilee, että kuolleeksi luullun irakilaismiehen tapaukseen on sotkeentunut muitakin ihmisiä.

24.4.2020 14:41

Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan kuolleeksi luullun irakilaismiehen tapauksen esitutkinta todennäköisesti paisuu edetessään.

– Melko varmasti tapaukseen liittyy muitakin epäiltyjä. Sitä en vielä osaa sanoa, mitkä heidän asemansa ja rikosnimikkeensä ovat, onko kyse avunannosta vai mistä, rikoskomisario Jan Aarnisalo kertoo.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi perjantaina 23-vuotiaan naisen, joka on kuolleeksi luullun irakilaismiehen tytär. Häntä epäillään törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

Naisen asianajaja Joonia Streng kertoo, että puolustus vastusti vangitsemista. Muuten hän ei rikosepäilyä tässä vaiheessa kommentoi.

Vajaan tunnin kestänyt käsittely pidettiin poliisin pyynnöstä suljettujen ovien takana ja videoyhteyksien välityksellä. Tummahiuksinen nainen osallistui käsittelyyn Espoon poliisitalon auditoriosta yhdessä Strengin ja arabian kielen tulkin kanssa.  

Hyvin poikkeuksellinen rikostutkinta liittyy Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomelle viime marraskuussa antamaan langettavaan päätökseen. Suomi sai EIT:ltä langettavan koskien irakilaista turvapaikanhakijamiestä, joka silloisten tietojen mukaan olisi surmattu Irakissa pian kotimaahansa paluun jälkeen.

Mies haki Suomesta turvapaikkaa vuonna 2015, mutta päätös oli kielteinen. Hän palasi Irakiin, jossa hän kertoman mukaan sai surmansa joulukuussa 2017.

Miehen tytär nosti EIT:ssä oikeusjutun Maahanmuuttoviraston ja hallintotuomioistuinten kielteisistä turvapaikkapäätöksistä. EIT katsoi, että Suomi oli rikkonut tapauksessa Euroopan ihmisoikeussopimuksessa määriteltyä oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomi on saanut langettavan näiden ihmisoikeussopimuksen ydinartikloiden rikkomisesta. Suomen valtio tuomittiin maksamaan tyttärelle 20000 euroa vahingonkorvausta ja 4500 euroja kuluja. 

Nyt poliisissa on herännyt epäilys, että mies olisi sittenkin elossa ja kuolintodistus väärennetty.

– Meillä on konkreettista näyttöä tästä, rikoskomisario Aarnisalo sanoo.

Ovatko mahdolliset muut epäillyt henkilöt Suomessa, Irakissa vai missä?

– En ota tähän vielä kantaa.

Aarnisalo toteaa kuitenkin, että tässä tapauksessa poliisin yhteistyö Irakin sisäministeriön alaisten viranomaisten kanssa on sujunut erittäin hyvin lähetystön avustuksella.

Petosepäily perustuu siihen, että EIT:lle olisi kerrottu vääriä tietoja korvausvaatimuksen perusteluksi. EIT:n tuomio ei kumoudu automaattisesti, vaikka mies osoittautuisi elossa olevaksi.

Jos mies on hengissä, niin hän on nykyään 48-vuotias.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?