Kirjailija Raisa Lardotin mies André menehtyi hoivakodissa: ”Näyttää siltä, että hän kuoli kerta kaikkiaan suruun” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kirjailija Raisa Lardotin mies André menehtyi hoivakodissa: ”Näyttää siltä, että hän kuoli kerta kaikkiaan suruun”

Raisa Lardot kävi koronaeristysaikana hoitokodissa salaa katsomassa sairastunutta miestään. Kun saattohoitovaihe alkoi, hänet päästettiin sisään.

Autokolarissa vammautunut André Lardot kuoli torstaina 23.4. Raisa Lardot oli hänen omaishoitajansa yli 50 vuotta.

24.4.2020 14:23

Kirjailija Raisa Lardotin aviomies André Lardot on kuollut torstaina 23.4.

82-vuotias Raisa Lardot oli lähes 51 vuotta autokolarissa vammautuneen miehensä Andrén omaishoitaja. Raisa Lardot on kertonut pariskunnan elämästä useissa kirjoissaan. Nyt koronaeristyksen takia Raisa Lardot ei päässyt katsomaan miestään hoitokotiin.

– Hän raukka ikävöi. Näyttää siltä, että hän kuoli kerta kaikkiaan suruun, Raisa Lardot kertoo Ilta-Sanomille.

Raisa Lardot jutteli miehelleen hoitokodin pihalla tuuletusikkunan kautta koronaerityksen takia.

Pari viikkoa sitten Raisa Lardot kertoi Ilta-Sanomissa, ettei hän pääse koronaeristyksen takia hoitokotiin katsomaan miestään.

Tuolloin hän pelkäsi aviomiehensä kuolevan surusta. Pariskunnalla oli symbioottinen suhde. Raisa Lardot hoiti miestään päivittäin yli 50 vuotta. Vähän yli vuosi sitten hoitokotiin muuttanut André Lardot oli menettänyt onnettomuudessa puhekykynsä, mutta ymmärsi vaimoaan pelkästä katseesta.

– Hän on kovin levottoman tuntuinen, kun hän katsoo ulos ikkunasta pihalle, missä seison, Raisa Lardot kertoi Ilta-Sanomissa 14.4.

Pariskunta joutui onnettomuuteen maaliskuussa 1969. Raisa loukkaantui lievästi, mutta André heräsi vasta kolmen kuukauden päästä. Kun André virkosi, hän oli toiselta puolelta halvaantunut eikä pystynyt enää puhumaan.

Raisa Lardot ei päässyt katsomaan miestään hoitokotiin pitkään aikaan koronaeristyksen takia. –Näyttää siltä, että hän kuoli kerta kaikkiaan suruun, Raisa Lardot kertoo.

Koronaeristyksen takia Raisa Lardot ei päässyt hoitokotiin katsomaan miestään maaliskuun puolen välin jälkeen. Hän kävi hoitokodin tuuletusikkunan takana juttelemassa.

– Pääsiäisen jälkeen hän sai kuumeen ja kutsuttiin lääkäri. Se ei ollut kuitenkaan koronaa, Raisa Lardot kertoo.

– Yksi hoitaja salaa päästi minut sisälle kaksi kertaa. André avasi silmät ja piti minua kädestä.

Hänen kuntonsa huononi nopeasti ja alkoi saattohoitovaihe. Silloin vasta Raisa sai luvan tulla katsomaan miestään hoitokotiin.

– Kävin vielä viimeisen kerran keskiviikkona ja kerroin, kuinka paljon häntä rakastan. Hän piti silmiään kiinni.

– Olisin suonut, että loppu olisi ollut erilainen, ettei hän olisi tuntenut, että hän on hylätty. Hän oli todella surullinen siitä, etten päässyt katsomaan häntä.

Raisa ja André Lardot olivat yhdessä yli 50 vuotta.

Saatuaan kuolinviestin torstaiaamuna Raisa Lardot meni tyttärensä kanssa tyhjentämään Andrén huoneen hoitokodissa.

– Hän oli vielä sängyssä. Huone oli laitettu kauniiksi. Hänellä oli kukkakimppu rinnan päällä. Hän oli niin kaunis ja rauhallinen.

– Olen satavarma, että jos olisin saanut käydä koko ajan katsomassa häntä, hän olisi vielä hengissä. En meinaa millään toipua siitä, että hän kuoli suruun.

Raisa Lardot liikuttuu kertoessaan miehensä tarinaa. He olivat toisilleen kaikki kaikessa.

– Hän ei pystynyt puhumaan ja hoidin häntä. Olin linkki elämään.

– André kuoli suruun, kun en pääsyt katsomaan häntä. Se on hinta, jonka joudumme maksamaan tästä korona-ajasta, Raisa Lardot päättää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?