Korkeasaari listasi, mitkä sen eläimistä kuuluvat korona­viruksen riskiryhmään – tiikereihin pidetään nyt parin metrin turvaväli - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Korkeasaari listasi, mitkä sen eläimistä kuuluvat korona­viruksen riskiryhmään – tiikereihin pidetään nyt parin metrin turvaväli

Korkeasaaressa kissaeläinten ja kädellisten koulutukset on keskeytetty varotoimena koronaviruksen vuoksi.

Kissaeläimiin pidetään Korkeasaareessa 1,5–2 metrin turvaväli.­

23.4. 18:02

Lähikontaktia vaativien koulutusten keskeyttäminen perustuu alustavaan tutkimustietoon koronavirus covid-19:n tarttumisesta eläimiin.

Nykyisen tiedon mukaan virus tarttuu ainakin japaninmakakeihin ja fretteihin. Todennäköisesti se tarttuu myös muihin makakeihin ja ihmisapinoihin.

Virus tarttuu luultavasti myös kissaeläimiin, joista on löytynyt virusta ja vasta-aineita alustavissa tutkimuksissa. Kyseessä voi olla ohimenevä kantajuus ja todennäköistä on, että kissaeläimet eivät eritä virusta riittävästi tartuttaakseen sitä eteenpäin ihmisiin, Korkeasaaren eläinlääkäri Sanna Sainmaa kertoo.

Korkeasaaressa on useita kissaeläimiä ja berberinmakakeja. Korkeasaaressa on myös mustamakeja ja uuden maailman apinoita: valkopääsakeja, keisaritamariineja, kultatamariineja ja pikkumarmosetteja.

Covid-19:n tarttumisesta uuden maailman apinoihin tai mustamakeihin ei tiedetä, mutta Korkeasaari on määritellyt ne riskiryhmään varmuuden vuoksi.

Frettejä Korkeasaaressa ei ole.

Riskiryhmään kuuluviin eläimiin pidetään samaa turvaväliä kuin ihmisiinkin, eli 1,5–2 metriä. Eläinten koulutus keskeytettiin pari viikkoa sitten tästä syystä.

Eläintenhoidossa on varauduttu henkilökunnan sairastumiseen muun muassa laatimalla hätäruokintaohjeet, joilla myös muu Korkeasaaren henkilökunta kuin eläintenhoitajat pystyvät huolehtimaan eläinten välttämättömästä hoidosta.

Käsihygieniaa painotetaan tavallistakin enemmän.

Korkeasaaressa ei ole havaittu eläimillä covid-19-tartuntoja eikä asiaa ole toistaiseksi epäilty. Yhtään testiä ei ole tehty. Eläintarhalla on valmius ottaa eläimistään koronavirusnäyte, joka lähetetään analysoitavaksi eläintautilaboratorioon Saksaan.

Korkeasaarella on Sainmaan mukaan toistaiseksi varastossa riittävästi hengityssuojaimia ja leikkausmaskeja. Lääketukusta on kuitenkin ilmoitettu asiakkaille, että suojainten toimittamisessa tulee viiveitä.

Eläintenhoidosta vastaavan johtajan Nina Trontin mukaan Korkeasaaren henkilökunnalla ei ole koronatartuntoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?