Ylilääkäri Asko Järvinen Ylelle: Osa väestöstä pitäisi saada sairastumaan koronaan

HUSin infektiosairauksien ylilääkäri otti asiaan kantaa Ylen aamu-tv:ssä.

23.4.2020 11:07

Koronaviruksen vuoksi asetettujen rajoitusten asteittaista purkamista olisi syytä vakavasti harkita, ettei taudin mahdollinen toinen aalto vie testausjärjestelmää sen suorituskyvyn äärirajoille, antaa ymmärtää HUSin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen.

– Rajoituksia pitäisi purkaa ja saada se osa väestöstä sairastamaan, jolle tauti ei ole vaarallinen, Järvinen sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Muussa tapauksessa loppusyksyllä testauskapasiteetin riittävyys voi joutua koetukselle, kun koronavirus- ja kausi-influessaepidemiat ajoittuvat toistensa kanssa päällekkäin.

– Syksyllä kun hengitystieinfektiokausi taas alkaa, on siinä vaiheessa mahdotonta enää kaikki oireista kärsiviä ryhtyä testaamaan.

Testaamisen lisääminen on avainasemassa Suomen koronaviruksen vastaisessa taistelussa valitsemassa niin sanotussa hybridistrategiassa.

Kesää kohti muut hengitystieinfektiot vähenevät, jolloin koronavirustapaukset löytyvät niiden seasta helpommin.

Järvisen mukaan väestötasolla lapsia ja nuoria aikuisia, joille tauti on keskimäärin melko vaaraton, pitäisi saada sairastamaan tauti jo nyt,eikä syksyllä. Riskiryhmiä eli iäkkäitä taas pitää suojella edelleen hyvin.

Järvisen mukaan taudin rajoitukset ovat toimineet Suomessa niin hyvin, että väestöstä ei juurikaan löydy vasta-aineita koronavirukselle.

Järvisen mukaan kokeiluasteella olevat matkapuhelimiin liitettävät jäljitysohjelmat voisivat merkittävästi helpottaa tartuntaketjujen jäljittämistä ja testausten kohdentamista erityisesti syksyllä.

– Tilanteessa, jossa liikkuu useita hengitystieinfektioviruksia samaan aikaan, niin oireista kärsivä voisi saada mobiililaitteen tiedon mahdollista altistumisesta koronavirukselle, Järvinen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?