Sairastitko hengitys­tie­sairauden vastikään? Nyt selvitetään haju- ja makuaistin heikkenemistä covid-19-taudin yhteydessä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sairastitko hengitys­tie­sairauden vastikään? Nyt selvitetään haju- ja makuaistin heikkenemistä covid-19-taudin yhteydessä

Mukana on 600 tutkijaa yli 50 maasta, Suomesta Helsingin ja Turun yliopistot.

23.4. 10:25

Haju- ja makuaistin heikkenemisen yhteyttä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin aletaan selvittää kyselytutkimuksella, Helsingin ja Turun yliopistot kertovat. Kaikkia hengitystiesairauden vastikään sairastaneita pyydetään vastaamaan kyselyyn.

Tiedotteen mukaan Helsingin ja Turun yliopistojen tutkijat ovat mukana kansainvälisessä tutkijaryhmässä, joka toteuttaa maailmanlaajuisen kyselytutkimuksen. Monet potilaat ja lääkärit ovat raportoineet covid-19-taudin yhteydessä nopeista haju- ja makuaistin muutoksista, jotka ovat olleet jopa taudin ainoat oireet.

Tutkijaryhmään kuuluu 600 lääkäriä, neurobiologia, data-analyytikkoa, käyttäytymistieteilijää, aistitutkijaa ja tutkimusteknikkoa yli 50 maasta. Suomesta mukana ovat professori Mari Sandell Helsingin ja Turun yliopistosta sekä yliopistotutkija Antti Knaapila Helsingin yliopistosta.

Kysely käännetään 20 kielelle - suomi jo saatavilla

Kyselytutkimuksen avulla pyritään selvittämään uuden koronaviruksen liikkeet ja miten sen leviämistä voitaisiin estää.

– Pyydämmekin nyt kaikkia hengitystiesairauden – mukaan lukien covid-19, influenssa ja nuha – äskettäin sairastaneita osallistumaan, Sandell ja Knaapila sanovat tiedotteessa.

Kyselytutkimus käännetään yli 20 eri kielelle. Suomeksi se on jo saatavilla. Kyselyyn vastaamiseen kuluu noin 15 minuuttia.

Tiedotteessa korostetaan, että kyselyn tarkoituksena ei ole varmistaa mahdollista diagnoosia tai tarjota hoitotoimenpiteitä. Haju- tai makuaistin äkillisissä muutoksissa kannattaa olla suoraan yhteydessä terveyskeskukseen.

Kyselyyn voi vastata osoitteessa http://gcchemosensr.org/

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?