Uusi arvio: Epidemian huippu jo ohi Uudellamaalla

THL:n mallinnusryhmän arvion mukaan R0-luku eli tartuttavuusluku on HUS:n alueella laskenut lähelle yhtä ja epidemian kasvu olisi pysähtynyt.

20.4.2020 21:57 | Päivitetty 20.4.2020 23:02

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n maanantaisessa ennustemalliinsa liittyneessä webinaarissa esitettiin arvio koronaepidemian tämänhetkisestä tartuttavuusluvusta Uudenmaan alueella.

THL:n koronan mallinnusryhmän webinaarissa kerrottiin, että kontaktien ja tartunnan riskien vähentäminen ovat saaneet epidemian kasvun pysähtymään Uudellamaalla.

– Tämä arvio on tehty Uudeltamaalta, mutta ajatus on, että se pätee pääosin muuallakin Suomessa, THL:n mallinnusryhmään kuuluva erikoistutkija Simopekka Vänskä sanoo.

Vänskä kertoo, että arvion mukaan R0-luku eli tartuttavuusluku on HUSin alueella laskenut lähelle yhtä. Se tarkoittaa sitä, että yksi koronaan sairastunut ihminen tartuttaa keskimäärin noin yhden ihmisen.

– Tartuttavuusluku vaikuttaisi olevan ykkösen paikkeilla tai vähän sen alle. On hyvin mahdollista, että tartuttavuusluku on alle ykkösen nykyisillä rajaamistoimilla, Vänskä kuvailee.

THL:n verkkosivuilta löytyvien kuvaajien perusteella tehohoidossa ja muussa sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä pääasiassa laski Suomessa viime viikolla useampana päivänä.

– Sairaalatapausten käyrä on menossa alaspäin, ja siitä on arvioitu tämä R0.

Tämä viittaa Vänskän mukaan siihen, että saatujen koronatartuntojen määrä olisi kääntynyt laskuun.

– Päätelmä on, että jos sairaalahoidot ovat laskussa, niin kyllä ne taustalla olevat tartunnatkin ovat sitten laskussa. Sairaalahoidot tulevat tartuntoihin nähden viiveellä, joten tartunnoissa käänne näyttäisi tapahtuneen jo hieman aikaisemmin.

Vänskän mukaan mallinnusryhmän tekemä arvio HUS-alueen tartuttavuusluvusta viittaa siihen, että nykyisenkaltaisessa, rajaamistoimien alaisessa tilanteessa koronaepidemian huippu olisi Uudenmaan alueella ohitettu.

Vänskä korostaa, että tartuttavuusluku on sidonnainen tähän mennessä suoritettuihin rajoittamistoimiin ja tähänastiseen ihmisten käytökseen, ja tilanne voi muuttua nopeasti.

Vaikka rajaamistoimet pysyisivätkin samoina kuin tällä hetkellä, voi ihmisten käytös muuttaa koronaepidemian kulkua nopeastikin, Vänskä huomauttaa.

– R0 on riippuvainen viruksesta ja ihmisten tekemistä kontakteista. Jos ihmiset ovat jo kyllästyneet rajaamistoimiin lähtevät enemmän liikenteeseen, niin silloinhan R0 muuttuu. Ihmisten käytöshän tähän vaikuttaa, eivätkä pelkät määräykset.

R0-luvulla eli tarttuvuusluvulla ilmaistaan sitä, kuinka monta ihmistä yksi koronatartunnan saanut henkilö keskimäärin tartuttaa.

Alle yhdessä oleva luku kertoo siitä, että epidemia hiipuu.

– Ilman mitään rajoitustoimia koronaviruksen tartuttavuusluvuksi on arvioitu 2–5 kansainvälisesti, Vänskä sanoo.

Tartuttavuusluku on tärkeä mittari, kun poliitikot pohtivat koronaviruksen takia asetettujen rajoitusten purkamista ja yhteiskunnan avaamista.

Esimerkiksi Saksa ja Norja ovat huhtikuussa kertoneet koronaviruksen tartuttavuusluvun laskeneen maissa 0,7:ään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?