Isä pyysi valokuvia pojastaan – 2-vuotiaan kauhea kohtalo Espoossa paljastui, kun poliisi otti yhteyttä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Isä pyysi valokuvia pojastaan – 2-vuotiaan kauhea kohtalo Espoossa paljastui, kun poliisi otti yhteyttä

Isä oli aiemmin pelännyt äidin kaappaavan lapsen ulkomaille. Taustalla oli huoltajuusriita.

Järkyttävä tapaus sattui Espoon Suurpellossa tammikuussa 2020.

20.4.2020 15:26

2-vuotiaan poikansa tammikuussa surmannut 35-vuotias äiti soitti videopuhelun omalle äidilleen teon jälkeen ja kertoi: ”Olen tehnyt jotakin kamalaa.” Naisen äiti romahti täysin.

Poliisi tutki tapausta murhana sen erityisen raakuuden ja julmuuden vuoksi, mutta lopetti tutkinnan viime perjantaina. Asia ei koskaan etene syytäjälle, koska äiti kuoli 6. helmikuuta.

Äiti surmasi 2-vuotiaan poikansa tukehduttamalla hänet tyynyllä Espoon Suurpellossa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa sunnuntaina aamuyöllä 19. tammikuuta. Poliisin mukaan tekoa edelsi myös jonkinasteinen vakaa harkinta.

Kuulusteluissa äiti myönsi tukehduttaneensa poikansa. Sen jälkeen hän kertoi vahingoittaneensa lasta myös teräaseella.

– Kukaan tällä maapallolla ei voi ymmärtää miksi tein sen, äiti itki kuulusteluissa.

– Haluan saada hänet takaisin, äiti itki.

– Enää se ei ole mahdollista, poliisi vastasi.

Tapaus tuli poliisin tietoon, kun hätäkeskus sai ilmoituksen itsetuhoisesta äidistä. Naisen ystävä oli saanut viestin, jossa nainen kertoi tehneensä jotain todella pahaa. Viimeisessä viestissä ystävälleen nainen kertoi, että lapsi on kuollut.

Ystävä yritti päästä asuntoon, mutta äiti ei avannut ovea. Oven läpi nainen sanoi, ettei lapselle ollut enää mitään tehtävissä. Äiti uhkasi hypätä ikkunasta.

Poliisipartion mennessä paikalle äiti oli asunnon ikkunassa itkuisena.

Kun äiti avasi oven, hänellä oli kaulassaan haavoja.

Poliisi löysi makuuhuoneesta peiton alta lapsen. Äiti kertoi partiolle tehneensä lapselle ”jotain tyynyllä”. Äidin mukaan lapsi oli kuollut yöllä noin kello 00.45.

Perheen vanhemmat olivat eronneet. He muuttivat erilleen syksyllä 2019. Perhe oli aiemmin asunut mm. Kiinassa ja Englannissa. Isä huolehti lapsesta yksin Suomessa välillä, kun äiti oli ulkomailla.

Eron jälkeen äiti yritti isän mukaan pitää lapsen vain itsellään. Äiti oli isän mukaan ottanut pojan ja pitänyt poikaa itsellään syyskuusta lokakuuhun.

Isä kertoi esitutkinnassa, että tapahtumaa edeltäneenä perjantaina oli ollut käräjäoikeuden istunto, jossa lapsen huoltajuus oli määrätty isälle. Äiti kertoi kuulustelussa, että istunto järkytti hänen mieltään. Äidin mukaan isä sai pitää pojan viisi yötä viikossa ja hän kaksi.

– Olin todella surullinen päätöksestä, äiti kertoi kuulusteluissa.

Isä vei lapsen perjantaina päiväkotiin. Se oli viimeinen kerta, kun hän näki poikansa elossa.

Äiti kertoi hakeneensa sovitusti pojan päiväkodista.

– Kun tulimme kotiin, söimme päivällistä, lauloimme ja leikimme. Kävimme illalla pesulla ja luin hänelle iltasatuja, äiti kertoi.

He menivät nukkumaan yhdentoista aikaan illalla. Lauantaina he kävivät kaupassa ja syöttivät äidin mukaan mm. sorsia, kävivät kirjastossa ja ulkoilivat.

Illalla poika kävi kylvyssä ja meni sitten iltapalan jälkeen nukkumaan. Sen jälkeen äiti alkoi miettiä elämäänsä.

– Minulle tuli päähäni hulluja ajatuksia, olin todella epätoivoinen, äiti kertoi poliisille.

Lauantaina isä pyysi valokuvia pojasta, mutta äiti ei vastannut viestiin. Sunnuntaina isä yritti jälleen viestitellä, mutta ei saanut vastausta.

Hieman ennen kello kolmea iltapäivällä nainen viestitti ex-miehelleen: ”Kaikki on hyvin.” Asian todellinen laita selvisi isälle vasta myöhemmin illalla, kun poliisi toi järkyttävän suruviestin.

Isä oli aiemmin pelännyt, että äiti kaappaa lapsen ulkomaille. Äiti oli Iso-Britannian kansalainen, kuten myös lapsi.

Isän mukaan hän yritti eron jälkeen tukea entistä vaimoaan kaikin tavoin ja antoi hänen asua luonaankin. Isän mukaan nainen ei ollut koskaan aikaisemmin ollut väkivaltainen lasta kohtaan.

Isä kuitenkin kertoi, että ”minulla oli siis epäilyjä, että hän voisi kyetä tekemään jotain fyysistä väkivaltaa lapsellemme, mutta ei noin pienenä.” Mihin isä viittasi, se ei osittain salatusta esitutkintapöytäkirjasta selviä. Isän mukaan nainen ei kuitenkaan esittänyt mitään uhkauksia lasta kohtaan, mutta uhkasi vahingoittaa itseään.

Lähde: esitutkintapöytäkirja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?