IS:n jättikysely kertoo: Korona muuttanut lähes kaikkien seksielämää

Joka neljäs kokee, että korona-aika on lähentänyt parisuhdetta. Eniten poikkeustilanne on kyselyn mukaan vaikuttanut suomalaispariskuntien seksin määrään.

18.4.2020 18:54

Koronavirus ja sen tuomat rajoitustoimet ovat mullistaneet monen arjen. Varsinkin parisuhteisiin tilanteella voi olla monenlaisia vaikutuksia, kun pariskunnat ja perheet joutuvat olemaan normaalia tiiviimmin yhdessä.

IS:n suureen nettikyselyyn koronan vaikutuksesta parisuhteisiin vastasi yli 10 000 ihmistä. Joka neljäs heistä kokee, että oma parisuhde on muuttunut korona-aikana läheisemmäksi. Noin 60 prosenttia arvioi, ettei parisuhde ole yleisesti ottaen muuttunut.

Erityisesti nuoret kertovat suhteensa lähentyneen, mutta toisaalta nuoret ovat myös riidelleet koronan vuoksi enemmän kuin vanhemmat. Yli 18-vuotiaiden kohdalla eroa ei ikäryhmien välillä kuitenkaan käytännössä ole.

Kyselyn mukaan eniten koronan aiheuttama poikkeustilanne on vaikuttanut suomalaispariskuntien seksin määrään. Yli 90 prosenttia vastanneista kertoo, että seksi koronan aikana joko lisääntynyt (45%) tai vähentynyt (48%).

Seksin lisääntymiseen parisuhteissa vaikuttaa lisääntynyt yhdessäolo ja vapaa-aika. Näin kertoo myös kyselyyn vastannut 47-vuotias nainen.

”Monta kertaa viikossa! Läheisyyttä, keskustelua. Kun ei voi muuta tehdä kuin ulkoilla, katsoa leffaa, polttaa takkatulta, tehdä ruokaa, saunoa ja rakastella. Onhan tämä ihanaa parisuhteen kannalta.”

”Lisääntynyt yhteinen aika ja muun elämän hidastuminen jättää seksiinkin voimia”, mies, 51, kommentoi.

”Aikaa ja energiaa on touhuta makkarissa enemmän ja useammin kun ollaan koko vapaa-aika kotona”, mies, 22, vastaa.

Yhteisen ajan lisääntyminen voi vaikuttaa myös seksin laatuun, kuten 43-vuotias mies kuvailee asiaa.

”Pidämme seksistä sen kaikissa muodoissa ja toteutamme itseämme normaalissa arjessakin. Kun nyt on enemmän kotona, niin ehkä tulee leikiteltyä aavistuksen enemmän.”

”Enemmän seksiä. Parempaa kuin koskaan aikaisemmin. Ei kiirettä, joten ehtii nauttia”, nainen, 35 kommentoi.

”Seksiä sekä siihen liittyvää avoimuutta ja kokeilumieltä on ollut aiempaa enemmän!”, vastaa nainen, 34.

Seksin vähenemiseen yleinen syy on, että myös muut perheenjäsenet ovat kotona. Tämä on myös 36-vuotiaan äidin perustelu.

”Meillä oli kolme pientä lasta ennen koronakriisin alkua. Meillä on myös koronakriisin aikana kolme pientä lasta. Tästä syystä ei muutoksia tilanteessa.”

Koronaepidemia ja sen vaikutukset työelämään voivat johtaa myös seksin vähenemiseen. Tämä käy ilmi 28-vuotiaan naisen vastauksesta.

”Miehellä ei ole töitä, joten aikaa on enemmän. Paljon tästä ajasta kuluukin sitten tietokonepelien parissa, joten eipä sitä seksiä paljoa ole.”

”Molemmat nukkuvat eri huoneissa, koska toinen riskiryhmässä. Kaikenlainen läheisyys mahdollisen tartuntavaaran vuoksi siksi myös huomattavasti vähäisempää kuin ennen. Päätös yhteinen, vaikka harmillinen”, nainen, 49, kommentoi.

”Seksielämä on huonontunut, molemmat todella väsyneitä koko ajan”, vastaa puolestaan 27-vuotias mies.

IS:n kyselyssä kysyttiin myös, miten huolissaan pariskunnan osapuolet ovat koronaviruksesta. Kyselyn mukaan naiset ovat hieman enemmän huolissaan viruksen riskeistä kuin miehet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?