Vesilaitokset muistuttavat: koronakriisissä roskis voi säästää isolta laskulta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vesilaitokset muistuttavat: koronakriisissä roskis voi säästää isolta laskulta

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kertoo, että pumppaamotukosten määrä on lisääntynyt huomattavasti poikkeustilanteen aikana.

HSY muistuttaa, että wc-pyttyyn kelpaa vain vessapaperi. Kaikkien muiden kiinteiden jätteiden paikka on roskakori.­

16.4.2020 22:02

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne näkyy myös Helsingin seudun ympäristöpalveluilla HSY:llä. HSY:n mukaan pumppaamotukosten määrä on lisääntynyt huomattavasti poikkeustilanteen aikana aina maaliskuulta alkaen.

Ihmiset käyttävät paljon enemmän mm. nenäliinoja, desinfioivia puhdistusliinoja ja käsipyyhkeitä, ja valitettavan usein ne nakataan käytön jälkeen wc-pyttyyn.

Viemäriverkkoon joutuessaan ne aiheuttavat sitten tukoksia.

– Ero normaalitilanteeseen on huomattava. Pahin viikko tähän mennessä oli viikko 14 kuun vaihteessa, silloin pumpputukoksia avattiin 14 kappaletta. Tälläkin viikolla tukoksia oli avattu jo viisi keskiviikkoaamupäivään mennessä, yksikön päällikkö Petteri Jokinen HSY:stä kertoo tiedotteessa.

HSY korostaa, että vessapaperia lukuun ottamatta muut paperituotteet eivät hajoa viemäriin päätyessään. Viemäriin kuulumattomista roskista muodostuu pahimmillaan suurikokoisia möykkyjä.

– Itse viemärietikettihän on hyvin yksinkertainen. Wc-pönttöön vain ns. sitä itseään ja vessapaperia sekä pesuvesiä. Siitä huolimatta viemäriin päätyy kaikkea sinne kuulumatonta roskaa: talouspaperia, kumihanskoja, hiuksia, alusvaatteita… Vessassa olisi hyvä olla erillinen roskapönttö, että ei tulisi tarvetta käyttää wc-pönttöä muuhun kuin se on tarkoitettu, Jokinen muistuttaa.

Aiheeseen on kiinnittänyt huomiota myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) twiitissään.

Samasta asiasta on aikaisemmin huomauttanut mm. Oulun vesi.

Tukoksista koituvat kulut tulevat aina asukkaiden maksettavaksi, joko suoraan avaamismaksuna tai sitten välillisesti jätevesimaksujen nousuna. HSY muistuttaakin, että roskakori vessassa voi säästää isolta laskulta.

Pääkaupunkiseudun viemäriverkostoissa virtaavat noin 1,2 miljoonan asukkaan jätevedet. Alueella on 550 jätevedenpumppaamoa.

Korjaus kello 9.32: Pääkaupunkiseudun alueella on 550 jätevedenpumppaamoa, ei jätevedenpuhdistamoa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?