Onni Sarmaste osti Porschen ja 500 000 euron Bentleyn – toinen auto rekisteröitiin ensin liikekumppanin isälle

Maskikauppakohun keskelle joutunut liikemies Onni Sarmaste kertoo IS:lle, että poliisi on jäädyttänyt hänen varojaan noin kahden miljoonan euron arvosta.

Onni Sarmasteen kerrotaan ostaneen kuvan kaltaisen Bentley Continental -luksusauton maskikaupoista saamillaan rahoilla.

16.4.2020 15:28 | Päivitetty 16.4.2020 18:06

Huoltovarmuuskeskus (HVK) tilasi Kiinasta 11 lentokoneellista koronaviruksen vastaisia suojatavaroita, joista viime viikon tiistaina saapunut erä oli ensimmäinen.

Ensimmäisen erän kaupat tehtiin pikavippiyhtiöitä pyörittäneeltä, ulosotossa olevalta liikemieheltä Onni Sarmasteelta.

Saapunut tavaraerä ei täyttänyt sille asetettuja laatukriteerejä. Hengityssuojaimet eivät soveltuneet sairaalakäyttöön. Niitä voidaan kuitenkin käyttää hoivayksiköissä ja kotiin vietävissä palveluissa.

Sarmaste kertoo nyt IS:lle, että kasvomaskikauppa oli hänelle lähtökohtaisesti hyvä bisnes. Kaupan arvo oli noin viisi miljoonaa euroa. Hän on saanut koko kauppasumman.

– No, lähtökohtaisesti se oli minulle hyvä bisnes, ja sen eteen paiskin toki aamusta iltaan hommiakin. Mutta vaikea sanoa enää, onko se hyvä bisnes, Sarmaste toteaa.

Seiska-lehti uutisoi keskiviikkona, että Sarmaste olisi ostanut luksusautoliikkeestä huhtikuun alussa Bentley Continental -merkkisen auton, joka maksoi lähes 500 000 euroa. Sarmaste myönsi torstaina iltapäivällä MTV:lle ostaneensa kaksi luksusautoa, Bentleyn ja Porschen.¨

Sarmaste vahvisti myös IS:lle ostaneensa kyseiset autot.

– Tästä vaikuttaa tulevan oikea kunnon maskigate! Mutta joo, kyllä minä ne molemmat autot ostin, Sarmaste vahvistaa IS:lle.

– Ei tämä kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että mulla on aina ollut luksusautoja. Olen pitkän linjan autoharrastaja, ja mulla on ollut niin Ferrari kuin eri Porscheja ja Mersujakin. Tälläkin hetkellä mulla on useampi auto, esimerkiksi yksi Maseratikin. Kaikkia omistamiani autoja en edes muista, eli ei pitäisi olla uutinen, että minä ostan autoja.

”Tilillä oleva raha on rahaa”

Suomen Kuvalehden mukaan Sarmaste osti Porschen liikekumppanilleen Robert Ahoselle, mutta auto rekisteröitiin tämän isän nimiin. Pitääkö tieto paikkansa?

– Siinä Robert teki virheen (kun laittoi auton isänsä nimiin), sen ei pitänyt mennä näin. Nyt asia on kuitenkin oikaistu, eli kyseinen auto on yhtiöni nimissä, Sarmaste väittää.

Näyttää ilmeiseltä, että ostit nämä autot Huoltovarmuuskeskukselta saamillasi rahoilla. Voitko vahvistaa tämän tiedon?

– Tilillä oleva raha on rahaa, mistä kaikkialta se on kertynytkin. Ei minulla ole tähän oikein muuta todettavaa, Sarmaste linjaa.

Aiemmin Sarmaste kommentoi IS:lle tehneensä bisnestä ennenkin.

Vaikuttaa siltä, että tämä auto oli ostettu kyseisestä autoliikkeestä ajankohdallisesti pian sen jälkeen, kun valtio oli maksanut tilillesi lähes viisi miljoonaa euroa? Te olette kuitenkin ulosotossa.

– Mielestäni on naurettavaa puhua, että minulla olisi nollatulot. Asuin välissä useita vuosia ulkomailla, ja tein siellä monenlaista bisnestä.

– Suomeen palasin noin parisen vuotta sitten, ja verotiedot ovat täällä julkisia, mutta eivät nämä maskikaupparahat ensimmäisiä isoja kauppojani olleet. Kaikilla on ylä- ja alamäkiä, mutta minua ei voi kutsua äkkirikastuneeksi, Sarmaste toteaa.

KRP jäädytti kaksi miljoonaa Sarmasteen rahoja

Keskusrikospoliisi (KRP) on saanut tutkintapyyntöjä Huoltovarmuuskeskuksen hengityssuojainkaupoista. Poliisi tekee vasta esiselvitystä sen suhteen, onko asiassa syytä epäillä rikosta.

– Selvityksen keskiössä on HVK:n ja tavarantoimittajien tekemien sopimusten sisältö ja se, vastaako toimitus näiden sopimusten sisältöä, sanoo rikostarkastaja Markku Ranta-aho Keskusrikospoliisista.

Hänen mukaansa poliisi saanee esiselvityksen maanantaihin mennessä valmiiksi.

Samalla keskusrikospoliisi kertoi, että se on jäädyttänyt Suomessa olevaa varallisuutta reilun kahden miljoonan euron arvosta, mikä on peräisin epäilyttävistä liiketoimista. Sarmaste kertoo IS:lle, että nimenomaisesti hänen varojaan olisi jäädytetty. Poliisi ei ota kantaa siihen, ketä tai keitä rahojen jäädytys olisi koskenut.

– Keskusrikospoliisi on jäädyttänyt tililläni olevat hieman päälle kaksi miljoonaa euroa, Sarmaste kertoo IS:lle.

Eli viidestä miljoonasta reilut kaksi miljoonaa on nyt jäädytettynä?

– Kyllä.

Sarmaste kertoo, että Kiinasta olisi tulossa vielä tavaroiden jatkotoimitus, mutta sen maksaminen voi olla kuitenkin vaikeaa, koska hänen tilinsä on jäädytetty. Muut ostolaskut Sarmaste kertoo maksaneensa Kiinan tilauksista.

Juttua päivitetty 16.4.2020 kello 17.20: Sarmaste kommentoi IS:lle autokauppojaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?