Koronaviruksen kriittinen R0-luku painunut Suomessa lähelle yhtä – virologian professori optimistisena: ”Voi tulkita niin, että epidemia hiipuu”

Virologian professori Olli Vapalahti arvioi, että uudet luvut kertovat hyvää Suomelle.

15.4.2020 15:55

Suomen hallitus päätti, että Uudenmaan eristäminen loppuu. Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että Uudenmaan eristys päättyy jo tänään.

Alun perin sen ilmoitettiin olevan voimassa tämän viikon loppuun.

Valtioneuvoston sivuilla olevasta THL:n muistiosta selviää, että koronaviruksen R0-luku on Suomessa THL:n tuoreen tausta-arvion perusteella 1,1-1,3 rajoitusten ansiosta ja joillain alueilla jopa lähelle 1.

THL:n alkuperäisessä arvioissa R0-luku oli 2,4, jos rajoituksia ei olisi tehty.

R0-luku kertoo viruksen kyvystä tartuttaa muita ihmisiä. Jos R0-luku on kaksi, se tarkoittaa sitä, että yksi tartunnan saanut tartuttaa keskimäärin kaksi ihmistä.

Ilta-Sanomat kysyi asiantuntijalta, mistä tuoreet luvut kertovat.

Mitä tämä tarkoittaa Suomen tautitilanteen kannalta?

– Hyväähän se tarkoittaa. Sen voi tulkita niin, että epidemia hiipuu, Helsingin yliopiston virologian professori Olli Vapalahti kertoo Ilta-Sanomille.

Vapalahden mukaan luku antaa lisää toivoa tilanteessa.

– Luvun ei tarvitse olla lähellä nollaa, mutta tämä kertoo, että osa Suomen toimista on ollut oikeita. Nyt voidaan varovaisesti alkaa avata yhteiskuntaa, hän sanoo.

– Alhainen luku ei tosin edistä laumasuojan syntymistä, mutta sen alhaisuus on muuten hyvä asia, hän sanoo.

Kun väestön vastustuskyky on riittävän suuri, syntyy laumasuoja, jolloin nekin, jotka eivät ole sairastuneet ovat suojassa sairaudelta. Vastustuskyky syntyy joko rokotuksella tai sairastamalla tauti. Kun väestön vastustuskyky on riittävän suuri, taudin leviäminen hidastuu merkittävästi ja lopulta pysähtyy, kun tautiin sairastuneen ympäristössä ei ole taudille alttiita ihmisiä.

THL: Rajoitustoimet hidastaneet epidemian leviämistä

Näin THL itse luonnehti asiaa muistiossaan:

– Muiden maiden seurantatietoihin perustuen on arvioitu, että epidemia leviäisi ilmanrajoitustoimia uusiintumisluvun R0 = 2,4 mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen tautitapaus johtaisi epidemian alkuvaiheessa keskimäärin 2,4 uuteen tartuntaan. Suomen seurantatiedot viittaavat siihen, että jo käyttöön otetut rajoitustoimet ovat merkittävästi hidastaneet epidemian leviämistä ja R0 on laskenut välille 1,2 – 1,3 ja jopa joillakin alueilla lähelle yhtä, THL kertoi.

Uusia tapauksia eniten Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä

THL:n mukaan covid-19 -epidemia on käynnistynyt ja levinnyt muuta maata nopeammin Uudellamaalla, mistä johtuen hallitus on päättänyt voimakkaasti rajoittaa liikkumista Uudenmaan ja muun Suomen välillä.

Liikkumisrajoituksien alkaessa 28.3.2020 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin covid-19 ilmaantuvuus oli THL:n mukaan 37 /100 000 väestö. Muista sairaanhoitopiireistä ilmaantuvuus oli suurinta Etelä-Savon, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiireissä (10-13 / 100 000 väestö).

THL:n muistion mukaan maakuntien välisessä vertailussa Uudenmaan kumulatiivinen ilmaantuvuus on Lappiin ja Kainuuseen nähden noin kaksinkertainen.

Uusien covid-19 tapausten ilmaantuvuus on tällä hetkellä suurinta Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?