THL:n vasta-ainetestit: korona­tartuntoja voi olla Husin alueella monikymmen­kertainen määrä varmistettuihin tapauksiin verrattuna - Kotimaa - Ilta-Sanomat

THL:n vasta-ainetestit: korona­tartuntoja voi olla Husin alueella monikymmen­kertainen määrä varmistettuihin tapauksiin verrattuna

Julkaistu: 15.4. 13:00

Varmistetut tapaukset eivät kerro todellisten tartuntojen määrää Uudellamaalla, ilmenee THL:n tekemästä vasta-ainetutkimuksesta.

Koronavirustartunnan saaneita voi olla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella monikymmenkertainen määrä varmistettuihin tapauksiin verrattuna, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä vasta-ainetutkimuksesta, THL tiedottaa.

THL selvitti vasta-aineiden esiintymistä HUS:n alueella eri syistä laboratoriotutkimuksissa käyneiden henkilöiden verinäytteistä.

– Selvitys on ensimmäinen alustava arvio siitä, kuinka laajalle koronavirusepidemia on levinnyt HUS-alueella, ja kuinka suuri osuus on mahdollisesti sairastanut taudin lieväoireisena tai oireettomana, THL:n erikoistutkija Merit Melin sanoo tiedotteen mukaan.

Tutkimuksessa näytteet kerättiin HUSLAB:n kliinisen kemian laboratoriosta kolmen peräkkäisen viikon aikana ajalla 23.3.–12.4.2020. Otokseen valittiin 442 näytettä 15–90-vuotiailta naisilta ja miehiltä, jotka olivat antaneet verinäytteen muiden syiden kuin tartuntatautiepäilyn vuoksi. Nämä laboratoriotutkimusten ylijäämänäytteet tutkittiin ilman henkilötunnisteita.

Vasta-aineiden esiintymistä tutkittiin kahdella eri testillä. Näytteiden seulontaan käytettiin kaupallista pikatestiä, jonka suorituskyky testattiin THL:ssa ennen tutkimusta. Lisäksi kaikki positiiviset tulokset varmennettiin vielä THL:n omalla testillä. THL:n varmistustesti mittaa vasta-aineiden kykyä neutraloida virusta ja antaa hyvin luotettavan tuloksen.

Ensimmäisellä viikolla 0,7 prosentissa tutkituista näytteistä havaittiin vasta-aineita koronavirusta vastaan. Toisella viikolla vasta-aineita ei löytynyt lainkaan. Kolmannella viikolla vasta-aineita koronavirusta vastaan havaittiin 3,4 prosentissa näytteistä.

Vasta-aineiden muodostuminen kestää keskimäärin kaksi viikkoa, joten tulokset heijastavat tartuntojen esiintymistä kaksi viikkoa ennen näytteiden ottamista. Tutkittujen näytteiden ja löydösten pienestä määrästä johtuen tuloksia on tulkittava vielä varoen, tutkijat muistuttavat.

– Selvityksessä käytetty aineisto ei edusta väestöä yhtä hyvin kuin väestöstä tehtävä satunnaisotos, joten tulos on tässä vaiheessa hyvin alustava. Se on kuitenkin samansuuntainen kuin aiemmin Tanskassa verenluovuttajilla tehdyn vasta-ainetutkimuksen tulos, Merit Melin sanoo.

Lisätietoa vasta-aineiden esiintymisestä väestössä ja tarkempia arvioita koronavirustartunnan saaneiden osuuksista saadaan THL:n viime viikolla alkaneesta satunnaisotantaan perustuvasta väestötutkimuksesta. Tutkimuksessa selvitetään vasta-aineiden esiintymistä eri ikäryhmissä ja eri alueilla Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?