Näin Suomi päätyi maksamaan 4,9 miljoonaa euroa ulosotossa olevalle pikavippiyrittäjälle – HVK: ”Kyseessä oli sarja epäonnekkaita valintoja”

Työ- ja elinkeinoministeriö: Huoltovarmuuskeskusta koskeva selvitystyö jatkuu.

14.4.2020 21:19

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) kansliapäällikkö Jari Gustafssonin mukaan julkisuudessa olleissa kauppatoimissa on jätetty laajasti noudattamatta Huoltovarmuuskeskuksen taloussääntöä, työjärjestystä sekä normaaleja hankintaprosesseja.

– Lisäksi on havaintoja runsaasti puutteellisesta varmistumisesta toimittajien luotettavuudesta ja tuotteiden sertifikaateista. Nämä laiminlyönnit ovat laadultaan sellaisia, että koronakriisistä tullut kiire ja työmäärä eivät tee niitä hyväksyttävimmiksi, Gustafsson sanoo TEM:n tiistaisessa tiedotteessa.

Gustafssonin mukaan ministeriötä informoitiin matkan varrella kyllä siitä, että terveysviranomaisten tukipyyntöjä tuli.

– Mutta meille ei kerrottu sitä, että HVK:n kyky ei riittänyt hankintojen tekemiseen ennen kuin se oli liian myöhäistä, Gustafsson kertoo.

Huoltovarmuuskeskuksen hallitus on toimittanut TEM:ille myös erillisen selvityksen, johon ministeriö kertoo tiedotteessaan tyytyvän, lukuun ottamatta kahteen kauppaan liittyviä epäselvyyksiä, joiden osalta selvitystyö vielä jatkuu.

Huoltovarmuuskeskusta riepottelevan kohun keskiössä on keskuksen Kiinasta tilaaman miljoonien eurojen suojavaruste-erän hengityssuojaimet, jotka eivät sovellu sairaalakäyttöön.

Tiistaina saapuneen erän kaupat tehtiin pikavippiyhtiöitä pyörittäneen, ulosotossa olevan Onni Sarmasteen kanssa, jolle Suomi on maksanut 4 980 000 euron summan.

Suomi oli tehnyt myös erillisen viiden miljoonan euron kaupat Virossa kauneusyrittäjänä toimivan Tiina Jylhän kanssa. Jylhän kanssa tehty sopimus on maksettu puoliksi, mutta jäädytetty.

Huoltovarmuuskeskus kertoo tehneensä tutkintapyynnön poliisille koskien Onni Sarmasteen yrityksen kanssa tehtyä suojatarvikekauppaa. HVK haluaa poliisin tutkivan, onko tapauksessa syyllistytty petokseen.

Keskusrikospoliisi on aloittanut asiasta esiselvityksen.

Selvitys keskittyy HVK:n ja tavarantoimittajien tekemien sopimusten sisältöön ja siihen, vastaako toimitus sopimusten sisältöä.

HVK:n hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström perusteli epäonnistuneita kauppoja muun muassa suurella määrällä yhteydenottoja.

Hänen mukaansa huoltovarmuuskeskus on saanut eri tahoilta yli 3 000 yhteydenottoa, joissa on tarjottu apua.

Sarmaste ja Jylhä olivat ensimmäisten tarjoajien joukossa, eikä yhteydenottoja tässä vaiheessa vielä ollut läheskään yhtä paljon, Lundström perusteli.

– Kyseessä oli sarja epäonnekkaita valintoja, Lundström sanoi.

HVK:n mukaan viime viikon suojaintoimituksessa on ollut virheitä sekä tavaran laadussa ja määrässä. Jo viime viikolla keskus myönsi, että osa tilatuista suojatarvikkeista ei sovellu sairaalaolosuhteisiin.

Tiedotustilaisuudessa tänään tiistaina puhunut Lundström totesi, että huoltovarmuuskeskuksen sisäiset selvitykset eivät tue Onni Sarmasteen väitettä, että häneltä tilattuja hengityssuojaimia ei olisi tarkoitettu sairaala- vaan siviilikäyttöön.

HVK pyrkiikin saamaan virheellisistä tuotteista hinnanalennusta, ja toimittamatta jääneiden osalta kauppa pyritään purkamaan.

Suomeen odotetaan vielä saapuvaksi useaa koneellista suojavarusteita ulkomailta.

– Tulevista tilauksista voidaan kertoa se, että pyrimme vahvistamaan tarkastusta myös paikan päällä, HVK:n väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?