HVK:n maskiostoissa tehty useita laiminlyöntejä: Kaupan purkuun ryhdytty ja maksuja jäädytetty

Huoltovarmuuskeskus antoi tänään tiistaina työ- ja elinkeinoministeriölle selvityksen pieleen menneistä maskikaupoista.

| Päivitetty

Työ- ja elinkeinoministeriö vastaanotti tänään tiistaina ulkopuolisen selvityksen siitä, miten Huoltovarmuuskeskus (HVK) päätyi tilaamaan epäkelpoja kasvomaskeja yrittäjiltä, joiden kanssa sen ei olisi pitänyt tehdä kauppoja.

Keskus valotti vyyhtiä julkisuuteen tiedostustilaisuudessa.

Paikalla olivat HVK:n väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen, hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström ja työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.

IS seurasi tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä.

Hvk:n hallitus vapautti pääsiäisenä työvelvoitteesta kaksi johtoryhmän jäsentä kasvomaskikauppojen selvittelyn ajaksi. Hyllytetyt jäsenet ovat Asko Harjula ja Jyrki Hakola.

Keskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema irtisanoutui tehtävästään perjantaina hankinnoissa ilmenneiden puutteiden takia.

Kohun keskiössä on huoltovarmuuskeskuksen Kiinasta tilaaman miljoonien eurojen suojavaruste-erän hengityssuojaimet, jotka eivät sovellu sairaalakäyttöön. Niitä voidaan kuitenkin käyttää esimerkiksi kotisairaanhoidossa.

Tiistaina saapuneen erän kaupat tehtiin pikavippiyhtiöitä pyörittäneen, ulosotossa olevan Onni Sarmasteen kanssa, jolle Suomi on maksanut noin viiden miljoonan euron summan.

Suomi oli tehnyt myös erillisen viiden miljoonan euron kaupat myös Virossa kauneusyrittäjänä toimivan Tiina Jylhän kanssa. Jylhän kanssa tehty sopimus on maksettu puoliksi, mutta toistaiseksi jäädytetty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?