Somalinkielisten koronavirustartunnat kovassa kasvussa Helsingissä – HUSin Tuominen: ”Viestinnässä parantamista”

On mahdollista, että tiedotuksessa on toimittu suomenkieliset tiedotteet edellä ja että somalinkielisessä tiedottamisessa on ollut viivettä, HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoo Ilta-Sanomille.

14.4.2020 17:01

Helsingissä somalinkielisten koronavirustartunnat ovat lähteneet yllättävän kovaan kasvuun.

Helsingin kaupunki kertoo, että somalinkielisillä on todettu tähän mennessä lähes 200 tartuntaa. Kaikkiaan Helsingissä on yli tuhat tartuntaa.

Väestöön suhteutettuna 1,8 prosentilla somalinkielisestä väestöstä on todettu koronatartunta. Vastaava osuus keskimäärin helsinkiläisten keskuudessa on 0,2 prosenttia.

Ruotsissa havaittiin samanlainen ilmiö maaliskuun lopussa.

Ilta-Sanomat kysyi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä, mistä somalinkielisten muita suurempi osuus koronatartunnan saaneista johtuu ja mitä asian korjaamiseksi tehdään.

– On mahdollista, että tiedotuksessa on toimittu suomenkieliset tiedotteet edellä ja että somalinkielisessä tiedottamisessa on ollut viivettä, HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoo Ilta-Sanomille.

Hänen mukaansa kulttuurisessa osaamisessa on voinut olla parannettavaa.

– Yksi konkreettinen syy tartuntojen muita kieliryhmiä suurempaan osuuteen voi olla se, että somalinkielisten perheet ovat usein suurempia ja heidän asumisväljyytensä on pienempi. Tämä tekee tartunnan saaneiden eristämisen kodeissa vaikeammaksi, hän sanoo.

Tuomisen mukaan viestinnässä on parantamista.

– Olemme jo tehneet paljon asian hyväksi. Mukana on somalinkielisiä terveydenhuollon ammattilaisia, jotta viesti saadaan perille. Yhteistyö toimii hyvin, hän kertoo.

– Meidän täytyy tunnistaa kaikki eri kulttuurien hiljaiset signaalit, jotta viestintä sujuu hyvin. Somalinkielisten tilanne on vakava ja olisi hyvin surullista, jos heidän tilanteensa oli heikompi kuin muiden. Velvollisuutemme on suojella kaikkia, kielestä riippumatta, hän korostaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?