Presidentti Niinistö varoittaa ennakkoluuloista epidemian aikana – ”Viitteitä tähän suuntaan on jo nähty” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Presidentti Niinistö varoittaa ennakko­luuloista epidemian aikana – ”Viitteitä tähän suuntaan on jo nähty”

Ennakkoluulo ihmisryhmää kohtaan syttyy salakavalasti, aletaan ensiksi epäillä, sitten karttaa ja vieroksua, Sauli Niinistö kirjoittaa.

14.4.2020 13:46

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti tiistaina kanslian verkkosivuilla julkaistussa kommentissa, että vaikeuksien aikana ennakkoluuloihin on vähiten varaa.

– Koronan aikana meidän kaikkien ulkonainen käytös on muuttunut jo pelkästään rajoitusten vuoksi. Muutosta tapahtuu myös mielissämme, Niinistö kirjoittaa.

Hänen kirjoituksensa on otsikoitu Presidentin kynästä: Ennakkoluulo on salakavalaa.

– Syntyy myös epäilyjä ja turhautumista toisten käyttäytymiseen. Miksi tuo tulee noin lähelle tai miksi nuo kokoontuvat sallittua suuremmassa joukossa. Siitä on aika lyhyt matka yleistyksiin, hän jatkaa.

Niinistön mukaan ”viitteitä, joskin lieviä, tähän suuntaan on jo nähty”.

– Kun 70-vuotiaita haluttiin suojata erityisrajoituksin, alettiin pian kiinnittää erityistä huomiota heidän käyttäytymiseensä. Näkyi moitteita, että mummo tai vaari oli nähty kaupassa ja pikkuhiljaa ilmeni sävyä, että hehän ovat riskiryhmää.

– Siitä on lyhyt askel ajatella, että he ovat riskiä muille. Suojelu oli kääntyä torjunnaksi. Onneksi tämän ohi on päästy.

Nyt keskustelu on siirtynyt uusimaalaisiin.

– Maakunnan väki on saanut korostetun identifioinnin, eikä maakuntakaan näin selvästi ole ennen erottunut.

Niinistö muistuttaa, että uusimaalaiset ovat samoja ihmisiä kuin ennenkin.

– Nyt he ovat varpaillaan ja varuillaan taudin takia. Ja yhtä lailla muissa maakunnissa ennallaan ovat ihmiset. Nyt hekin ovat varpaillaan ja varuillaan taudin takia. Pelko on yhteinen, ei erottava tekijä.

– Ennakkoluulo ihmisryhmää kohtaan syttyy salakavalasti, aletaan ensiksi epäillä, sitten karttaa ja vieroksua. Vaikeuksien aikana on ennakkoluuloihin vähiten varaa. Toistan varmuuden vuoksi: onneksi kykenemme ne välttämään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?