Katso video: Näin valmistat itse kasvomaskin koronaviruksen hillitsemiseksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Katso video: Näin valmistat itse kasvomaskin koronaviruksen hillitsemiseksi

Pahimmillaan itsetehdyt maskit voivat olla jopa viruksenlevittäjiä, jos oikeanlaisesta hygieniasta ei pidetä huolta.

11.4.2020 18:32

Netissä leviää erilaisia ohjeita siitä, miten voi itse valmistaa kasvomaskin koronavirusepidemian hillitsemiseksi.

Työterveyslaitoksen sivuilla todetaan, että kasvomaskin avulla voidaan vähentää yskimisen ja aivastelun aiheuttamaa pisaroiden leviämistä ja siten suojata muita. Kasvomaski ei suojaa kuitenkaan maskin käyttäjää koronavirukselta.

Kasvomaskia kannattaa käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista, kuten kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä.

Itsetehdyissä maskeissa piilee kuitenkin omat riskinsä, ja tästä syystä Työterveyslaitos on koonnut verkkosivuilleen ohjeet koronasuojan tekemiseen ja sen käyttämiseen. Likainen maski voi olla nimittäin viruksen levittäjä.

  • Näet yllä olevalta videolta Heinolan kaupungin tekemän ohjevideon kasvomaskin tekemiseen. Tätä mallia Työterveyslaitos suosittelee omilla verkkosivuillaan.

Työterveyslaitos suosittelee tekemään maskin ohuesta kankaasta, jotta siitä ei tule liian tiivis. Työterveyslaitoksen mielestä monikerroksinen materiaali on useimmiten parempi kuin yksikerroksinen.

Kankaan pitää läpäistä riittävästi ilmaa, jotta sitä jaksaa käyttää. Jos maskin käytössä tulee huono olo, sen saattaa aiheuttaa liiallinen hiilidioksidipitoisuus maskin sisäpuolella. Maski on tällöin liian tiivis.

Kannattaa valita kangas, jonka voi pestä korkealla lämpötilalla moneen kertaan. Kasvomaskin pitää peittää suu ja nenä. On tärkeää, että maski pysyy hyvin kasvoilla. Halutessaan voi valmistaa myös kertakäyttöisen maskin, johon materiaaliksi soveltuu talouspaperi.

Työterveyslaitos muistuttaa ennen kaikkea oikeanlaisesta maskin käytöstä. Ennen kuin puhtaan maskin laittaa päälle, kädet pitää pestä. Kun maskia käyttää, siihen ei saa koskea. Maskin käytön aikana ei saa juoda tai syödä. Riisu maski ottamalla vain sen takaa kiinni. Älä koske maskin ulkopintaan.

Maskin käytön jälkeen kädet pitää pestä ja kankainen kasvomaski pitää pestä 90 asteen pesuohjelmalla. Sitä voi myös keittää 5 minuuttia vedessä, jossa on hieman pesuainetta. Maski kannattaa kuivata ja huuhdella.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?