Aki Lindén hämmästeli ruuhkaa parkkipaikoilla: ”Ei tämä kriisi tällä tavalla lopu tai vähene” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Entinen HUS-pomo hämmästyi näkyä ruoka­kaupan parkki­paikalla – pelkää kaikkien aikojen tartunta­päivää

Aki Lindén (sd) eduskunnan täysistunnossa 6. huhtikuuta.

Julkaistu: 10.4. 20:11

Aki Lindénin mukaan turhaa liikkumista tulee välttää pääsiäisenäkin, sillä ei ole tiedossa, kuinka paljon oireettomia kantajia on.

HUSin entinen toimitusjohtaja ja nykyinen kansanedustaja Aki Lindén (sd) hämmästyi autopaljoutta ruokakauppojen parkkipaikoilla eilen päivällä. Lindénin twiitti keräsi paljon huomiota sosiaalisessa mediassa.

– Eilen Mikael Agricolan päivänä oli markettien parkkipaikoilla sellaiset automäärät, että päivä jäänee tämän koronaepidemian historiaan kaikkien aikojen tartuntapäivänä. Hyvät ihmiset - ei tämä kriisi tällä tavalla lopu tai vähene. Katsokaa muita maita, hän twiittasi.

Myöhemmin hän jatkoi:

– Helsingin 138 todettua (toteamattomat x 10?) koronavirustartuntaa per. 100 000 asukasta on todella korkea luku, verrattuna esimerkiksi Turun 30:een. Kontaktien välttäminen ei ole riittävää.

IS:n tavoittama Lindén korostaa, ettei itse käynyt pääsiäiskaupoilla sisällä, mutta huomioi automääriä ajaessaan kauppojen ohi.

– Ihan vaan pisti silmään, että parkkipaikat oli täynnä. Tietysti kun on pääsiäinen edessä, niin se ei ole yllättävää. Twiittini oli pikemminkin spontaani mielenilmaisu kuin tieteellinen koe.

Lindénin mukaan pääsiäisenkin edellä tulisi muistaa, että kaupassa käytäisiin mahdollisimman harvoin ja mahdollisuuksien mukaan ruuhka-aikojen ulkopuolella. Hän kuitenkin ymmärtää, ettei se ole aina mahdollista.

– Vähintä mitä voi tehdä on pitää suojavälejä kaupoissa ja välttää vihanneshyllyllä vihannesten ja hedelmien koskettelua.

Lindén kertoo, ettei usko sääntöjen kiristämiseen. Hän ei kannata ulkonaliikkumiskieltoja tai kauppojen sulkemisia, mutta muistuttaa, että monessa sääntöjä jo höllentävässä maassa kiellot ovat olleet Suomea tiukempia.

Jos nykyisiä, jo säädettyjä sääntöjä noudatettaisiin, voisi koronatilanne Lindénin mukaan pysyä hillittynä.

– Meillä on suositus, ettei yli kymmenen hengen kokoontumisia olisi, mutta kun katsoo ympärilleen, tällaisia ikään kuin kokoontumisia on kaikkialla. Ne eivät ole vaan kokoontumisen nimellä, kun kyseessä ei ole sama porukka.

Lindén haluaa muistuttaa pääsiäiskansaa vielä siitä, että korona leviää myös oireettomilta kantajilta. Hän painottaa, ettei voida tietää, kuinka moni kantaa koronaa oireettomana, mutta tutkimuksesta riippuen määrä on hyvin huomattava.

Suomen käynnistyvät vasta-ainetestit paljastavat tulevaisuudessa todellisten tartuntojen määrän nykyistä paremmin. Ainakin siihen asti turhat kauppakäynnit tulee pitää Lindénin mukaan minimissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?