Pääministeri Sanna Marin IS:lle: Huoltovarmuus­keskuksen johtaja ei nauti enää luottamustani

Pääministeri Sanna Marinin mukaan työministeri Tuula Haatainen arvioi Tomi Louneman asemaa pyytämänsä lisäselvityksen perusteella.

10.4.2020 13:02

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan Huoltovarmuuskeskus on menetellyt väärin, kun se ei ole selvittänyt riittävästi niiden tahojen taustoja, keiden kanssa se on asioinut.

– Huoltovarmuuskeskus toimii työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa ja työministeri Tuula Haatainen arvioi toimitusjohtajan aseman pyytämänsä selvityksen perusteella. Pääministerin luottamusta toimitusjohtaja ei enää nauti, Marin sanoo IS:lle.

Huoltovarmuuskeskus tilasi Kiinasta suojavarusteita pikavippiyhtiöitä pyörittäneeltä liikemies Onni Sarmasteelta ja kauneusalan yrittäjältä Tiina Jylhältä. Huoltovarmuuskeskuksen johtaja Tomi Lounema kertoi eilen kauppojen yhteissummaksi 10 miljoonaa euroa.

Sarmasteen yhtiön kautta tilatut suojaimet on toimitettu eteenpäin sosiaalihuollon käyttöön. Jylhän kanssa tehty kauppa ja maksut on jäädytetty.

Suomeen saapui tiistaina Kiinasta kaksi miljoonaa kirurgista kasvosuojainta ja yli 200 000 hengityssuojainta. VTT:n testeissä kävi kuitenkin ilmi, etteivät varusteet sovellu sairaalakäyttöön tilauksen mukaisesti. Niitä voidaan kuitenkin käyttää esimerkiksi kotisairaanhoidossa.

Louneman mukaan suojavarustetilausten tiukka aikataulu aiheutti sen, ettei yrittäjien taustoja tarkistettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?