Onni Sarmaste on liikemies, joka ponnahti tunnetuksi salamannopeasti, kun Huoltovarmuuskeskus tilasi häneltä 5 miljoonalla eurolla suojavarusteita koronaviruksen varalle. Rahat on jo maksettu hänelle kokonaisuudessaan, Huoltovarmuuskeskus vahvisti torstaina.
Suojavarusteet eivät kuitenkaan olleet odotettua laatua, sillä ne eivät läpäisseet laboratoriotestejä eivätkä sovellu sairaalakäyttöön. Sen sijaan muun muassa kotihoidossa niitä voi käyttää.
Monen firman mies
38-vuotias Sarmaste linkittyy useisiin yrityksiin. Yhdistävä tekijä niille on se, että lähes kaikki hänen yrityksensä ovat riskiyrityksiä eli niiden toiminta on lakannut tai huonossa hapessa.
Kaikista liikevaihtoa tai -tulosta ei ole tiedossa.
Yritystoimintaa miehellä on myös Unkarissa, Britanniassa ja Virossa, kertoo Helsingin Sanomat.
Sarmaste on muun muassa pyörittänyt pikavippitoimintaa CC Rahoitus -nimisen yhtiön kautta.
Liikevoitto oli suurimmillaan vuonna 2012 noin 250 000 euroa, mutta kolme vuotta myöhemmin tappiota syntyi sama summa. Välivuosina yhtiö teki nollatuloksen.
Nykyään yhtiö on lakannut, kuten myös puuttuvien tilinpäätösasiakirjojen vuoksi kaatunut Reikäpääyhtiöt Oy, jossa Sarmaste oli mukana.
Sarmaste on lisäksi myös toimitusjohtaja maksuhäiriömerkintäisessä liikkeenjohdon konsultointiin keskittyneessä Finance Group Helsinki Oy:ssä ja päättäjänä konsulttiyhtiö Red Cell Group Oy:ssä ja Veripalvelu Pisara Oy:ssä, joka tekee laboratoriotutkimuksia.
Lisäksi Sarmaste toimii ihonhoito- ja hygieniatuotteiden valmistukseen ja myyntiin sekä teknokemiallisten tuotteiden maahantuontiin, vientiin ja välittämiseen erikoistuneen Nordic Biocosmetic Production AB:n Suomen sivuliikkeen edustajana.
46 000 euroa ulosotossa
Sarmaste ei ole kertonut, minkä yrityksen kanssa Huoltovarmuuskeskus on tehnyt sopimuksen. Myöskään Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema ei kertonut kauppakumppaniyritysten nimiä, vaikka tätä pyydettiin häneltä useampaan otteeseen ja hän totesi itsekin näiden tietojen olevan julkisia.
Torstaina päivällä Sarmaste kertoi IS:lle maksaneensa velkansa pois. IS pyysi ulosottovirastosta todistuksen miehen ulosottorekisteristä, eikä hän ole maksanut vielä suurta osaa veloistaan.
Liikemiehelllä on 11 sivua pitkä ulosottorekisteri. Ulosotossa on vuosilta 2019 ja 2020 muun muassa YEL-vakuutusmaksuja, 23 pysäköintivirhemaksua, autovero, liikennevakuutus, rikesakko ja muita yksityisoikeudellisia saatavia.
Suurimmat summat liikkuvat 10 000 ja reilun 28 000 euron välillä, mutta suurin osa ulosottoon menneistä summista on alle 100 euron suuruisia.
Sarmasteella on velkoja muun muassa internetpankki Bank Norwegianille, joka ei pikavippiyritysten tavoin vaadi lainalleen takaajia.
Yhteensä saatavia karhutaan 46 000 euron edestä.
Verohallinnon mukaan miehellä ei ollut lainkaan verotettavia tuloja Suomessa vuosina 2010–2016. Vuonna 2017 hänen verotettavat ansiotulonsa olivat 16 634 euroa ja vuoden 2018 verotuksessa 41 636 euroa.
Siitä, miten Sarmaste päätyi Huoltovarmuuskeskuksen kauppakumppaniksi, on kaksi versiota. Sarmasteen mukaan HVK tilasi suojavarusteet yksiselitteisesti hänen yhtiöltään, mutta kauneusklinikkayrittäjä Tiina Jylhän ja hänen asiamiehensä Kari Uotin mukaan Sarmaste vei miljoonakaupan Jylhän yrityksen nenän edestä.
Uotin mukaan Sarmasteen piti toimia vain konsulttina, mutta Uotin mukaan Sarmaste oli ilmoittanut Huoltovarmuuskeskukselle maksuosoitteeksi oman tilinumeronsa, jolloin miljoonat päätyivät hänen tililleen.
Sarmaste sanoo puolestaan, että Jylhän yritys oli mukana vain alkuvaiheessa, mutta putosi neuvotteluista muun muassa siksi, ettei yrityksellä olisi ollut hänen mukaansa mahdollisuutta toimittaa suojavarusteita HVK:lle.
Lisäksi Sarmaste syyttää Jylhää uhkailusta. Sarmasteen mukaan kauneusyrittäjänä toimiva Jylhä uhkasi usuttaa hänen peräänsä moottoripyöräjengin. Jylhää edustava Uoti kiistää, että näin olisi tapahtunut.
Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema ei ottanut torstain tiedotustilaisuudessa kantaa siihen, toimiko Sarmaste Jylhän yhtiön konsulttina, kuten Jylhän asiamiehenä toimiva juristi Kari Uoti sanoi IS:lle aiemmin torstaina. Lounemalla ei ole omien sanojensa mukaan tietoa siitä, mitä osapuolet ovat puhuneet keskenään.