Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema kertoo, että keskus teki kaupan Suomeen tuotavista koronasuojaimista Onni Sarmasteen kanssa. Lisäksi keskus on tehnyt erillisen sopimuksen Tiina Jylhän kanssa. Huoltovarmuuskeskus on sopinut molempien kanssa noin viiden miljoonan euron kaupoista.
Jylhän kanssa tehty sopimus on maksettu puoliksi, ja se on jäädytetty. Sarmasteelle rahat on maksettu kokonaan.
Louneman mukaan HVK:lla ei ole mitään erityistä suhdetta Sarmanteeseen tai Jylhään. Lounemalla ei ole tietoa siitä, riittääkö Sarmanteen maksukyky mahdollisten reklamaatioiden hoitamiseen.
Huoltovarmuuskeskus järjesti tiedotustilaisuuden suojavarustehankinnoista. Tilaisuus on katsottavissa tallenteena tämän jutun pääkuvan paikalta. Ilta-Sanomat seurasi tilaisuutta hetki hetkeltä. Seurannan löydät tämän jutun lopusta.
Tiedotustilaisuudessa Lounema pahoitteli hankintasotkua.
– Olemme tehneet kauppoja tahojen kanssa, jotka normaalisti rajaisimme hankintaprosessin ulkopuolelle, Lounema sanoi.
Louneman mukaan vallitsevassa markkinatilanteessa markkina on ollut kaoottinen.
– Tässä tilanteessa erittäin perinpohjaiseen taustojen tarkastukseen ei ole ollut mahdollisuutta, Lounema totesi.
Louneman mukaan Sarmanteen eikä Jylhän tietoja tarkistettu, ennen kauppaa, sillä siihen ei ollut mahdollisuutta.
Toimituksen hinta ja nopeus olivat määrittäviä tekijöitä.
– Pyrimme tekemään mahdollisimman kokonaistaloudellisesti edullisia kauppoja, Lounema sanoi.
Kauppoja muidenkin tahojen kanssa
Tällä viikolla Suomeen saapui iso kasvosuojaintilaus Kiinasta. Suomessa tehdyissä testeissä selvisi, että suojaimet eivät täyttäneet sairaalakäytön vaatimuksia.
HVK on Louneman mukaan tehnyt useita kauppoja useiden tahojen kanssa. Louneman mukaan HVK on saanut suojaimista satoja yhteydenottoja ja tarjouksia. Hän ei halua paljastaa kyseisten yritysten nimiä. Niistä on pyritty valitsemaan ne, jotka ovat keskuksen kannalta hyviä eivätkä häiritse sairaanhoidon erva-piirien omia hankintoja.
Nyt markkina on hänen mukaansa rauhoittunut niin, että tarkastamiseen on paremmat mahdollisuudet.
Viime kädessä toimitusjohtaja kantaa vastuun
Huoltovarmuuskeskus on päättänyt tilata selvityksen siitä onko asiassa noudatettu olemassa olevia sääntöjä.
Louneman mukaan sekä tavarantoimittajilla että Huoltovarmuuskeskuksella on vastuu asiassa tahoillaan, mutta viime kädessä tapahtuneesta vastaa Huoltovarmuuskeskus ja hän itse keskuksen johtajana.
Lounema ei kuitenkaan ottanut kantaa hänen tulevaisuuttaan koskeviin spekulaatioihin. Hänen mukaansa hänen asemaansa voidaan tarkastella akuutin tilanteen jälkeen.