Suomen suojamaskiskandaali: Liikemies kertoo nyt oman versionsa miljoona­kaupasta – rajuja väitteitä uhkailusta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomen suojamaskiskandaali: Liikemies kertoo nyt oman versionsa miljoona­kaupasta – rajuja väitteitä uhkailusta

Suomen Kiinan-kauppa paisui sekavaksi sotkuksi, jossa puhutaan miljoonista euroista, epäkelvosta tavarasta ja Helvetin enkeleistä.

Juristi Kari Uoti (kuva ylh.vas.) toimii kauneusyrittäjä Tiina Jylhän asiamiehenä hengityssuojainjupakassa.­

9.4.2020 11:21 | Päivitetty 9.4.2020 14:31

Suomen Huoltovarmuuskeskuksen tilaamista kasvosuojaimista on kehkeytynyt sakea soppa, jossa ovat mukana kauneusklinikkayrittäjä Tiina Jylhä, juristi Kari Uoti hänen asiamiehenään ja pikavippiyrittäjänä tunnettu liikemies Onni Sarmaste.

Oudosta vyyhdistä uutisoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti.

Myös Helvetin enkelit on mainittu. Sarmasteen mukaan Tiina Jylhä uhkasi lähettää moottoripyöräjengin hänen peräänsä, kun suojamaskeista tehty miljoonasopimus ei toteutunutkaan hänen kauneusklinikkansa kanssa.

– Uhkaukset esitettiin sekä puhelimitse että kasvotusten. Asuntooni yritettiin murtautua kello neljältä aamuyöllä ja ikkunan läpi heitettiin kivi. Olin onneksi hereillä hoitamassa asioita Kiinan suuntaan ja soitin heti poliisipartion paikalle, kertoo Sarmaste IS:lle.

– Olen tehnyt asiasta myös rikosilmoituksen.

Jylhän asiamies Kari Uoti sanoo uhkailuväitteen olevan täysin perätön.

– Päämieheni oli aika järkyttynyt tällaisesta väitteestä.

Tapahtumien kulku on hyvin epäselvä ja osapuolten kertomukset eroavat suuresti toisistaan.

Kaiken taustalla on sopimus, jolla Huoltovarmuuskeskus tilasi Suomeen suojamaskeja koronavirusepidemian vuoksi.

Uotin mukaan Huoltovarmuuskeskus teki sopimuksen alun perin Jylhän yrityksen Look Medical Caren kanssa. IS:n tietojen mukaan kyse oli peräti viiden miljoonan euron kaupasta.

Huoltovarmuuskeskuksesta on kieltäydytty kommentoimasta sopimuksen olemassaoloa julkisuuteen.

Jylhän asiamies Uotin mukaan tilauksesta on mustaa valkoisella, mutta hän ei tässä vaiheessa halua esitellä sopimusasiakirjoja julkisuuteen.

– Jos joku kiistää sopimuksen olemassaolon, sitten kyllä toimitan ne, sanoo Uoti Ilta-Sanomille.

Kaikki on edennyt nopeasti, puhutaan noin kahden viikon aikajänteestä.

Uotin mukaan kaikki lähti menemään pieleen siinä vaiheessa, kun liikemies Sarmaste tuli mukaan kaupantekoon konsultin roolissa. Uotin mukaan Sarmaste kertoi olevansa hyvissä väleissä Huoltovarmuuskeskuksen johtajiston kanssa.

– Kertomus osoittautui myöhemmin epätodeksi.

Uotin mukaan Huoltovarmuuskeskuksen piti maksaa Jylhän yritykselle ennakkomaksu kasvosuojien toimittamisesta.

Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Uotin mukaan Sarmaste oli ilmoittanut Huoltovarmuuskeskukselle maksuosoitteeksi oman tilinumeronsa.

– Valitettavasti he ehtivät maksaa rahat väärälle tilille. Puhutaan miljoonista euroista, sanoo Uoti ennakkomaksun suuruudesta.

Suomeen saapuikin viime tiistaina Kiinasta tilauslento, joka toi mukanaan kaksi miljoonaa kirurgista kasvosuojainta ja yli 200 000 hengityssuojainta.

Tavara oli sekundaa, eikä niitä maskeja voi käyttää sairaalakäytössä.

Katso alla olevalta videolta hallituksen tiedotustilaisuus suojatarvikkeista.

Uoti korostaa, ettei Jylhän yrityksellä ole mitään tekemistä toimituksen kanssa. Liikemies Sarmaste vei kaupan yrityksen nenän edestä.

– Sarmaste on ilmeisesti hommannut ne suojat jostain, en tiedä siitä mitään, sanoo Uoti.

Uotin mukaan tutkintapyyntö liikemies Sarmasteen toiminnasta on tekeillä.

Heidän näkemyksensä on, että Sarmasteen toimien takia Jylhän yritys menetti miljoonien eurojen arvoisen kaupan.

Liikemies Sarmasteen versio on päinvastainen. Huoltovarmuuskeskus teki hänen mukaansa sopimuksen yksiselitteisesti hänen yrityksensä kanssa, ei Jylhän kauneusklinikan. Työ- ja elinkeinoministeriö tai Huoltovarmuuskeskus eivät ole kommentoineet asiaa.

Sarmaste sanoo asian paisuneen kohtuuttomiin mittasuhteisiin, eikä hän vielä halua kommentoida sopimusasiaa yksityiskohtaisemmin.

Sarmaste ei halua edes kertoa firmansa nimeä. Hän ei myöskään kommentoi sopimuksen suuruutta, sen kestoa tai sopimuksen osapuolia.

– Nämä kuuluvat liikesalaisuuden piiriin.

Sarmasteen mukaan Jylhän kauneusklinikka oli mukana hankkeessa, mutta vain alkuvaiheessa. Sarmaste kiistää juristi Kari Uotin väitteen siitä, että olisi rehvastellut kontakteillaan Huoltovarmuuskeskukseen.

– Mitään sellaista en ole sanonut.

Sarmasteen mukaan pian kävi ilmi, ettei Jylhän firmalla ollut tavaraa ja lisäksi yrityksen sertifikaatti oli väärennetty.

Siinä vaiheessa hän irtisanoi yhteistyön Jylhän klinikan kanssa. Tavarat hankittiin Kiinasta muuta kautta nopealla aikataululla.

– Siinä vaiheessa alkoi uhkailu, sanoo Sarmaste.

Helsingin poliisi vahvisti torstaina tiedotteessaan, että poliisille tehtiin maanantaina 6.4.2020 rikosilmoitus vahingonteosta ja kotirauhan rikkomisesta. Asunnon ikkunasta oli heitetty sisään kivi Helsingissä.

Poliisi tarkentaa, että kyseinen ikkunan rikkominen on mainittu Huoltovarmuuskeskuksen suojavarustetilaukseen liittyvää jupakkaa koskevassa uutisoinnissa.

Juttua päivitetty kello 14.31 liikemies Onni Sarmasteen kommenteilla.

Juttua päivitetty 9.4.2020 kello 16.31 tiedolla siitä, että poliisi vahvistaa saaneensa rikosilmoituksen rikotusta ikkunasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?