”Oiretutkan” uudet luvut julki – katso, missä päin Suomea sairastetaan nyt eniten - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Oiretutkan” uudet luvut julki – katso, missä päin Suomea sairastetaan nyt eniten

Julkaistu: 9.4. 10:11

Kuinka moni Suomessa sairastaa juuri nyt? Missä päin asuvat ihmiset kärsivät nyt eniten yskästä tai kuumeesta?

Tiedot selviävät Helsingin Sanomien keräämistä kyselytiedoista. Jättimäisen Oiretutka-kyselyn tulokset julkaistiin ensimmäisen kerran viime viikolla. Nyt tiedot ovat täsmentyneet, koska vastaajia on enemmän.

Ihmiset, joilla on joitakin koronaan viittaavia oireita, asuvat kyselyn perusteella edelleen useimmiten Etelä-Suomessa. Erityisesti Uusimaa nousee edelleen vastauksissa. Kuumeesta kärsivien ihmisten määrä on lisääntynyt kymmenissä kunnissa.

Jutun lopusta voit katsoa oman kuntasi tilanteen kätevästä hakukoneesta.

Jos grafiikka ei näy yllä, katso se tästä.

Uusia kuumeisia kuntia löytyy nyt viimeviikkoista enemmän Keski-Suomesta sekä Etelä- ja Pohjois-Savosta.

Oireiden lisäksi myös koronan pelko keskittyy paljon Uudenmaan alueelle. Tarkka kysymys kyselyssä kuuluu: ”Epäiletkö, että olet saanut koronavirustartunnan?” Yli 21 000 kyselyyn vastannutta ihmistä on vastannut kysymykseen myöntävästi. Yhteensä vastauksia oli torstaihin mennessä kertynyt jo 112 569.

Vastauksia kaivataan kovasti lisää, eli auta vastaamalla alla olevaan lyhyeen kyselyyn. Vastaa, vaikka olisit jo vastannutkin – tiedot täsmentyvät myös osaltasi. Kyselyn kehittäneet HS ja Futurice ovat luvanneet julkaista käyttäjien nimettömät vastaukset avoimena datana, jotta terveysviranomaiset, tiedotusvälineet ja kaikki muutkin pysyisivät paremmin tilanteen tasalla.

Palveluun kerättävät tiedot ovat anonyymejä, eikä se tallenna tietoja niin, että ne olisivat yhdistettävissä yksittäiseen käyttäjään. Tiedot jäävät nimettöminä talteen siten, että samalla laitteella voit päivittää niitä kahden viikon sisällä. Päivitykset auttavat seuraamaan taudin etenemistä.

Katso alla olevasta listasta oman kuntasi tilanne. Tilastoista on rajattu pois aivan pienimmät kunnat, joissa vastaajia ei ole ollut toistaiseksi tarpeeksi. Kuntadata on kuitenkin hyvin kattava. Se sisältää toistaiseksi noin 5,3 miljoonan suomalaisen kotipaikkakunnat.

Jos taulukko ei näy yllä, katso se tästä.

Oiretutka-palvelun ovat kehittäneet yhteistyössä Helsingin Sanomat, Helsingin yliopiston kansanterveystieteen osasto ja teknologiayritys Futurice.

Avoimen datan, lisätietoja kyselystä ja kyselylomakkeen löydät tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?