Sotu-tunnukset remonttiin – syntymäpäivä, ikä ja sukupuoli pois henkilötunnuksesta? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sotu-tunnukset remonttiin – syntymäpäivä, ikä ja sukupuoli pois henkilö­tunnuksesta?

Työryhmä esittää hetu-uudistusta.

Uudesta henkilötunnuksesta ei enää selviäisi henkilön ikä, syntymäaika, sukupuoli, eikä muuta henkilöön liittyvää tietoa. Poliisin välittämä kuva vuoden 2017 alussa käyttöön otetun uuden henkilökortin ulkoasusta.

8.4.2020 20:40

Valtiovarainministeriön työryhmä esittää remonttia suomalaiselle henkilötunnukselle.

Työryhmä esittää, että vuodesta Suomessa otettaisiin käyttöön vuodesta 2027 uudenmuotoinen henkilötunnus.

– Tulevaisuudessa tulisikin päästä tilanteeseen, jossa henkilön yksilöivä tunniste on vain tunniste, josta ei voi päätellä henkilötietoja, työryhmä toteaa raportissaan.

Tunnuksesta ei enää selviäisi henkilön ikä, syntymäaika, sukupuoli, eikä muuta henkilöön liittyvää tietoa.

Nykyisen henkilötunnuksen – 010101-123A – alkuosasta selviävät syntymäaika ja -vuosi, ja loppuosan toiseksi viimeinen numero kertoo, onko kyseessä mies vai nainen. Miehillä numero on pariton, naisilla parillinen.

– Työryhmä ehdottaa, että jatkossa henkilötunnuksen yksilönumero ei olisi erotteleva vaan annettavien henkilötunnusten yksilönumero olisi satunnainen ja sukupuolesta riippumaton.

– Uuden tunnusjärjestelmän mukaiset henkilötunnukset olisivat rakenteeltaan nykyistä tunnusrakennetta vastaavat, mutta niiden alkuosan kuusi numeroa eivät olisi enää sidottu päivämäärämuotoon, vaan ne olisivat sattumanvaraisia eivätkä osoittaisi näin ollen siis myöskään henkilön syntymäaikaa. Nykyisin syntymävuosisataa osoittavan tunnuksen välimerkin sijaan uuteen henkilötunnukseen voitaisiin merkitä välimerkiksi jokin nykyään käytössä olevista välimerkeistä poikkeava merkki, työtyhmä esittää raportissaan.

Uusi hetu-tunnus korvaisi siirtymäajan jälkeen nykyiset henkilötunnukset, siirtymäaika alkaisi vuonna 2023.

Valtiovarainministeriö asetti työryhmän 2017 selvittämään hetu-uudistusta, koska Suomessa on muuttoliikkeen vuoksi paljon henkilöitä, joilla ei ole henkilötunnusta, ja se aiheuttaa hankaluuksia asioinnissa henkilöille itselleen.

Työryhmä pohti myös muun muassa identiteettivarkauksia ja nykyistä henkilötunnusta, josta eri tietojärjestelmiin tallentuu aina syntymäaika ja sukupuoli.

Hetu-uudistusta pohtineen työryhmän raportti lähtee nyt lausuntokierrokselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?