Tässä ovat keskiviikon käänteet koronatilanteessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tässä ovat keskiviikon käänteet koronatilanteessa

Koronatilanteessa on tapahtunut käänteitä niin Suomessa kuin maailmalla.

8.4.2020 19:45

Suomessa on todettu 2487 varmistettua koronavirustartuntaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi keskiviikkona. Se on 179 tapausta enemmän kuin eilen tiistaina.

  • Katso jutun pääkuvan paikalta IS Uutisten lähetys keskiviikon koronatilanteesta.

Sairaalahoidossa on nyt 239 ihmistä ja tehohoidossa 82. Luvut ovat liki samat kuin edellispäivänä.

Tautiin on kuollut 40 ihmistä. Kuolleiden mediaani-ikä on 84 vuotta.

Suomessa todetuista laboratoriovarmennetuista koronavirustartunnoista eniten tapauksia on 50–59-vuotiaiden ikäryhmässä.

Kiuruvedellä Pohjois-Savossa Itä-Suomen aluehallintovirasto ottanut yksityisen hoivayhtiö Attendon hoivakoti Kallionsydämen valvontaansa, kertoo Iisalmen Sanomat.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymän alueella kahdeksan iäkästä vanhusta on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist vahvisti keskiviikkona Ylelle, että kuolemantapaukset tapahtuivat Kiuruveden Kallionsydämessä.

Ylä-Savossa ja Helsingissä hoivakodeissa leviävään virukseen on menehtynyt jo yhteensä 17 ihmistä.

Itä-Suomen aluehallintovirasto ottanut yksityisen hoivayhtiö Attendon hoivakoti Kallionsydämen valvontaansa.­

Kiinasta tulleet suojavarusteet pettymys

Kiinasta saapui tiistaina Suomen lentokoneellinen hengityssuojaimia ja kirurgisia maskeja. VTT:n laboratoriokokeissa ilmeni, että suojavarusteet eivät sovellu Suomessa sairaalakäyttöön. Varusteita voidaan kuitenkin sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan käyttää hoivayksiköissä. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan suojavarusteiden laatu oli pettymys, mutta siihen oli osattu varautua, koska muilla mailla on ollut samanlaisia kokemuksia.

Kiinasta saapui tiistaina Suomen lentokoneellinen hengityssuojaimia ja kirurgisia maskeja. VTT:n laboratoriokokeissa ilmeni, että suojavarusteet eivät sovellu Suomessa sairaalakäyttöön.­

Ruotsissa jo lähes 700 koronakuolemaa

Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrä on noussut 687:ään. Uusia kuolemantapauksia kirjattiin vuorokaudessa 96 kappaletta. Vahvistettuja tartuntatapauksia on tähän mennessä rekisteröity vajaat 8 500.

Ruotsin asukasluku on reilut 10 miljoonaa eli noin kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

Potilasta siirretään ambulanssiin Tukholmassa.­

Koronakriisi leikkaa jopa kolmanneksen maailmankaupasta

WTO:n mukaan koronan vaikutukset ovat paljon finanssikriisiä pahemmat.Koronakriisi leikkaa jopa kolmanneksen maailman kaupasta tänä vuonna, arvioi Maailman kauppajärjestö WTO keskiviikkona. Järjestön mukaan pakkasen puolelle painutaan 13–32 prosenttia.

– Tulossa voi olla koko elinaikamme syvin talouslama tai laskusuhdanne, sanoi WTO:n johtaja Roberto Azevedo.

WTO muistutti raportissaan, että talous oli jo valmiiksi laskussa viime vuonna ennen koronaviruspandemiaa. Maailmankauppaa olivat häirinneet kauppakiistat ja brexitin kylvämä epävarmuus.

Britanniassa pääministeri Boris Johnsonin kuume laskenut

Britannian pääministerin Boris Johnsonin, 55, kolmas sairaalapäivä keskiviikkona sujui toiveikkaissa tunnelmissa. Pääministerin kanslian mukaan Johnson oli hyvällä mielellä ja hänen tilansa oli vakaa.

Brittimedia kertoi, että Johnsonia pitkään vaivannut kova kuume oli saatu viimein laskemaan. Pääministeri oli niin ikään saanut happihoitoa, mutta ei ollut joutunut hengityskoneeseen.

Johnson vietiin St Thomasin sairaalaan Lontoossa sunnuntaina, koska häntä riivasi sitkeä yskä ja kova kuume vielä kymmenen päivää sen jälkeen kun hänellä oli todettu koronavirustartunta. Melko pian sairaalaan joutumisensa jälkeen Johnson siirrettiin tehohoitoon.

Myös pääministerin avovaimo Carrie Symonds, joka odottaa pariskunnan ensimmäistä yhteistä lasta, on ollut sairaana. Symonds kertoi kuitenkin jo viikonloppuna olevansa terve. Symondsille ei ole tehty koronavirustestiä.

Japanissa suurin päivittäinen nousu koronatartunnoissa

Japanissa todettiin 503 uutta koronavirustartuntaa keskiviikkona. Tartunnoista 144 todettiin maan pääkaupungissa Tokiossa. Keskiviikkona nähtiin maan suurin päivittäinen nousu tartuntojen määrässä.

Yhteensä maassa on todettu jo 4 600 koronavirustartuntaa.

Tiistaina osaan Japania julistettiin poikkeustila, mutta keskiviikkona Tokion junat olivat yhä täynnä matkustajia.

Japanissa ei ole nähty vastaavia laajoja yhteiskunnan sulkemistoimia kuin muualla maailmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?