Itse tehty kasvomaski voi pahimmillaan olla viruksenlevittäjä – ota nämä seikat huomioon - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Itse tehty kasvomaski voi pahimmillaan olla viruksenlevittäjä – ota nämä seikat huomioon

Viranomaiset muistuttavat, että itse tehdyt maskit eivät suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta.

Mies käveli kasvot peitettynä New Yorkissa.­

7.4. 19:23

Pula hengityssuojaimista on saanut ihmiset hankkimaan tai valmistamaan itse kankaisia suunenäsuojuksia

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ylijohtaja Päivi Sillanaukee kertoi Ylellä, että Suomessa aletaan valmistaa kankaisia hengityssuojaimia hoivakotien hoitajille.

Sillanaukeen mukaan niiden tarjoama suoja ei ole sama kuin niin sanottujen kirurgisten suojainten, mutta ne auttavat edes vähän.

STM:n ylijohtaja Päivi Sillanaukee kertoi Ylen televisiouutisille, että Suomessa aletaan valmistaa kankaisia hengityssuojaimia hoivakotien hoitajille.­

Tavallisten kansalaisten kasvojensuojaamiskysymyksessä Sillanaukee painotti kansalaistaitojen kehittämistä.

– Pitäisi hankkia enemmän kansalaistaitoja, miten niitä käytetään. Se suojaa muita ihmisiä, ei käyttäjää itseään. Siinä käy hyvin äkkiä niin, että aiheuttaa itselleen ja muille enemmän tartuntoja. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö on koulutettu näiden käyttöön.

Sairaanhoitajia kouluttavassa Turun ammattikorkeakoulussa kankaasta valmistettuihin suunenäsuojuksiin suhtaudutaan kriittisesti.

– Meidän oppilaitoksessamme tällaisia kankaisia tai ommeltuja suunenäsuojuksia ei käytetä ollenkaan, eikä niihin tällä hetkellä kouluteta. Niiden tehosta ei ole tutkittua näyttöä, toteaa sairaanhoidon osaamisalan koulutus- ja tutkimuspäällikkö Riitta-Liisa Lakanmaa.

Lakanmaa suhtautuu kankaisiin suunenäsuojuksiin myös henkilökohtaisella tasolla hyvin kriittisesti.

– Koulutuksemme keskittyy siihen, että opiskelijat opettelevat käyttämään korkean standardin omaavia tuotteita oikein. Toki on varmaan tulevaisuuden kysymys, miten tällaiset kankaiset suojat huomioidaan jatkossa. Itse en sellaista kuitenkaan käyttäisi.

Mallinuket esittelivät kasvomaskeja muotiliikkeen ikkunassa Berliinissä.­

Lakanmaan mukaan ommellun suunenäsuojuksen ainoa hyöty on siinä, että yskiessä ja aivastaessa se ottaa suurimmat pisarat kiinni.

– Kangashan on huokoista, joten virukset ja aerosolit pääsevät siitä läpi. Kangasmaski on lähinnä pärskesuoja. Se luo harhaisen kuvan siitä, että sillä olisi suojaustehoa esimerkiksi koronavirusta vastaan.

Lakanmaa kertoo seuranneensa ihmisten erilaisia toimintatapoja kasvosuojusten kanssa.

– Suunenäsuojaa otetaan välillä pois kasvoilta ja se voi olla välillä laukussa tai taskussa. Samalla ihmiset koskevat käsillään eri paikkoihin, räpläävät esimerkiksi puhelintaan ja tämän jälkeen kontaminoitunut eli saastunut maski laitetaan taas paikoilleen suun eteen.

– Maski luo ihmiselle näennäisturvaa, että hän on nyt suojautunut, vaikka maskiin tarttuneet pöpöt ovat nyt hänen suunsa ja nenänsä edessä.

Lakanmaa kertoo IS:lle, miten ammattilaiset toimivat laittaessaan itselleen suunenäsuojaa. Ohjeistus on joka tapauksessa hyvä pitää mielessä, käyttipä sitten sertifioituja suojia tai kankaasta itse valmistettuja maskeja.

Kaikki lähtee tietenkin liikkeelle huolellisesta käsienpesusta.

– Käsiä pitää pestä vedellä ja saippualla vähintään 20 sekunnin ajan. Huolellisen pesun jälkeen kädet kuivataan kunnolla ja niihin laitetaan käsidesiä. Tämän jälkeen suunenäsuojus puetaan kasvoille.

Tässä vaiheessa seuraa Lakanmaan mukaan hyvin tärkeä vaihe.

– Kun suunenäsuojus on puettu, siihen ei enää kosketa. Se on kasvoilla koskemattomana siihen asti, kunnes se otetaan pois kasvoilta ja hävitetään asianmukaisesti.

Suojuksen poistamisen jälkeen on Lakanmaan mukaan hyvä jälleen pestä kädet ja käyttää käsidesiä. Hän muistuttaa, että ammattilaisten käyttämät kasvomaskit ovat kertakäyttöisiä.

Näin erilaiset suojukset toimivat:

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Työterveyslaitos ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea muistuttavat yhteistiedotteessa, että itse tehdyt maskit eivät suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta.

Tiedotteen mukaan pahimmillaan itse tehdyt suojaimet voivat olla jopa viruksenlevittäjiä, jos oikeanlaisesta hygieniasta ei pidetä huolta. Väärin käytettynä itse tehty maski lisää epäpuhtauksien määrää hengitysteiden edessä.

Viranomaisten mukaan maski voi kuitenkin suojata muita, jos maskin käyttäjällä on virustartunta.

– Paras keino suojautua koronavirusta vastaan on kuitenkin pysyä kotona, pitää ainakin 1-2 metrin etäisyys muihin ihmisiin ja pestä kädet vedellä ja saippualla tai puhdistaa ne alkoholipitoisella käsihuuhteella, tiedotteessa kerrotaan.

Viranomaisten ohjeet itsetekoiseen maskiin

 • Muista, että tekemäsi maski ei ole henkilönsuojain. Maski ei suojaa käyttäjää koronavirukselta.

 • Likainen maski voi olla viruksenlevittäjä.

 • Maski saattaa suojata muita maskin käyttäjän hengitysteistä leviäviltä pisaroilta. Oireettoman taudinkantajan maskin käytöstä voi olla hyötyä esimerkiksi liikennevälineissä, kaupoissa jne, mutta siitä ei ole olemassa tieteellistä näyttöä.

 • Pue puhdas maski puhtain käsin.

 • Pidä maski puhtaana: älä kosketa maskia käytön aikana

 • Riisu maski koskettaen vain sen kiinnitysnauhoihin ja laita maski suoraan pesukoneeseen tai muovipussiin. Pese kädet ja pese maski joka käytön jälkeen. Maski on pestävä 90 asteessa.

 • Muista, että esimerkiksi maskin koskettelu lisää epäpuhtauksia hengitysteiden edessä. Väärinkäytetystä maskista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

 • Käytön aikana maskia ei voi riisua pois tai kaulalle ja esimerkiksi juoda tai syödä.

 • Tee maski ohuesta kankaasta ja käytä useampi kerros kangasta. Esimerkiksi lakanakangas on hyvä materiaali. Varmista, että jaksat hengittää hyvin maski yllä.

 • Huomaa, että kostunut maski läpäisee mikrobeja kuivaa helpommin.

 • Älä tuputa maskin käyttöä kenellekään. Sydän- ja verenkiertosairauksien, astman tai keuhkoahtaumataudin oireet voivat olla este käyttää suunenäsuojainta. Likainen maski voi aiheuttaa terveyshaitan.

Lähde: Tukes

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?