Hei, filosofi, kerropa mulle, mikä se elämän tarkoitus on.
Tätä tivataan Frank Martelalta kapakassa usein.
– Silloin kysyn, haluatko yhden lauseen vastauksen vai kahden tunnin luennon, hän kertoo.
Yleensä ihmisille riittää yksi lause. Se menee näin: Elämän merkitys on tehdä itselleen merkityksellisiä asioita siten, että tekee itsensä merkitykselliseksi muille.
Vastaukseen liittyy itsensä toteuttaminen. Ja se, miten pystyy olemaan yhteydessä ja palvelemaan muita ihmisiä.
– Jos tämän yhtälön pystyy ratkaisemaan, elämä tuntuu jo aika merkitykselliseltä, Frank Martela sanoo.
Projektiasenne elämään johtaa Martelan mukaan usein onnettomuuteen. Jos haluaa maksimoida oman onnellisuutensa tai jopa merkityksellisyytensä, elämä voi mennä ohi.
Koronaviruksen aikana alkaa tuntua, että ollaan todella elämän merkityksellisyyden ytimessä. Ihmissuhteet korostuvat.
– Voi olla, että esimerkiksi toisten auttamisen kautta ja sen kautta, että on tärkeä yhteinen päämäärä, ihmiset itse asiassa kokevat elämänsä merkityksellisemmäksi juuri nyt, Frank Martela sanoo.
Viime aikoina monen elämä on muuttunut.
Frank Martelalan piti lähteä maaliskuussa Yhdysvaltain itärannikolle pitämään viisi luentoa tuoreesta kirjastaan. Yksi oli Harvardin yliopistossa.
Hänen kirjansa Elämän tarkoitus – Suuntana merkityksellinen elämä (Gummerus) julkaistiin samanaikaisesti sekä Yhdysvalloissa että Suomessa.
Matkan peruuntuminen on harmittavaa, mutta kun jokin asia tapahtuu, Martelan mielestä kannattaa miettiä, mitä hyvää siitä voi saada irti.
– Hyväksy tapahtunut ja lähde sen jälkeen miettimään, miten tässä tilanteessa voisit viedä asioita parempaan suuntaan, hän sanoo.
Koronatilanne ei ole muuttanut hänen näkemystään elämän tarkoituksesta. Viruksen uhatessa saattaisi nimittäin ajatella, että loppujen lopuksi tärkeintä elämässä on pysyä elossa.
– Elossa pysyminen on ihmiselle tärkeää, mutta pelkän selviytymisen ohella ihminen kaipaa elämäänsä myös merkityksellisyyttä, Frank Martela kertoo.
Elämän merkityksellisyys on ihmiselämän perimmäisiä kysymyksiä. Pohjimmiltaan siinä on kyse siitä, miten haluan oman ainutkertaisen elämäni elää.
– Merkityksen pohtiminen on sisäänrakennettua. Kesken toiminnan ihminen kysyy, miksi teen tätä hommaa.
Silloin herää kysymys, mikä on arvokasta, mitä oikeasti haluan tehdä.
– Kun fokusoi vähemmän itseensä ja enemmän läheisiinsä, se vahvistaa omaa onnellisuutta.
– Jos kaikissa valinnoissa miettii, tekisikö tämä minut onnellisemmaksi, tavoitellessaan laiminlyö muita ihmissuhteita, jotka taas ovat tutkimuksissa ne keskeisimmät onnellisuudenlähteet.
Omien valintojen korostaminen on melko tuore ilmiö. Vielä muutama sukupolvi sitten Suomessa ihmisen arvo mittautui yhteisön kautta.
Jo 1800-luvun saksalaiset romantikot pohtivat päämääriä. Aiemmin oli ajateltu, että Jumala on luonut ihmisen.
– Kun tämä maailmankuva kumottiin, seurasi kriisi elämän tarkoituksettomuudesta: mitä jos elämällä ei olekaan tarkoitusta?
Käsite elämän tarkoitus luotiin siis kuvaamaan jotain, jonka olemassaolo ei enää ollut varmaa.
– Vasta sitten, kun heräsi ajatus elämän tarkoituksen puuttumisesta, tarvittiin käsite kuvaamaan sitä.
Samalla romantikot korostivat, että kuuntele sydäntäsi, mitkä sun fiilikset on. Elämän suunnan antajana sydän korvasi Jumalan.
– Kuuntelemalla omaa sydäntään paljastuu tarkoitus, mihin minut on luotu. Uskottiin, että kun kuuntelen sydäntäni, elämä on selkeää ja tarkoituksellista.
Merkityksellisyyden kokemusta lisää, ettei mene vain muiden vietävänä, vaan miettii, mitä itse haluan ja miten pääsen sitä toteuttamaan.
– Autonomian kokeminen elämässä ja esimerkiksi työssä on yksi keskeinen asia. Jos pääsen tekemään oman näköistä työtä, jossa pääsen itseäni toteuttamaan, tekee jo se työstä merkityksellistä minulle.
–Kun fokusoi vähemmän itseensä ja enemmän läheisiinsä, se vahvistaa omaa onnellisuutta, Frank Martela.
Seuraa harjoitus. Frank Martela kehottaa kirjoittamaan kirjoituksen aiheesta ”Mikä on todellinen minuutesi”.
Kun tutkijat pyysivät ihmistä tästä kirjoittamaan, mitä pidemmän kirjoituksen ihminen kirjoitti, sitä enemmän hän keskimäärin koki merkityksellisyyttä elämässä.
Se tarkoittaa, että tuntee paremmin itsensä ja sitä kautta pystyy myös toteuttamaan itseään.
Mutta onko sitten itsekästä miettiä oman elämän tarkoitusta?
Frank Martelan mielestä ei ole.
– On tärkeää miettiä sitä. Meillä on vain yksi elämä elettävänä. Voi miettiä, miksi sen elän.
– Miksi sen miettiminen olisi itsekästä? Parempi, että itse miettii kun että joku muu päättää sen puolestani.
Miksi elän? Kysymys on kiinnostanut aina. Kirjailija Erich Fromm pohti kysymystä kirjassaan Pako vapaudesta.
Hänen mukaansa yksi syy, miksi totalitaarisia johtajia kannatettiin, liittyi tarkoituksettomuuden kokemukseen.
– Ihmiset etsivät auktoriteettia. Vastuu omista elämänvalinnoista tuntui liian raskaalta monelle. Moni mieluummin alistui seuraamaan johtajaa, joka antoi elämälle selvän suunnan.
– Se on aika vahingollinen tarkoitus monessa mielessä
Länsimaissa elämä nähdään usein projektina. Asetamme itsellemme tavoitteita ja jos pääsemme niihin, elämä on onnistunut. Jos emme pääse, elämä on epäonnistunut.
– Suhtaudu elämään kertomuksena, sillä yksittäisen asian maksimointi, oli se sitten vaikka onnellisuus, ei ole hyvä asia. Jos liikaa maksimoi, se ei johda hyvään lopputulokseen, Frank Martela sanoo.
Lopulta elämä ei ole projekti. Elämä on tarina, joka sattuu tapahtumaan jonkinlaisena. Se, mitä tapahtuu, on osa tarinaa.
– Tarinan osasina voi olla projekteja, joista saa kiinnostavan tarinan, mutta tarina menee eteenpäin riippumatta projekteista ja tarinaan kuuluu epäonnistumiset ja onnistumiset.
– Jokaisen elämään kuuluu tragedioita.
Projektiasenne elämään johtaa Martelan mukaan usein onnettomuuteen. Jos haluaa maksimoida oman onnellisuutensa tai jopa merkityksellisyytensä, elämä voi mennä ohi. Pitäisi pysähtyä nauttimaan tarinasta sellaisena kuin se on.
– Merkityksellisyys asustaa arkisissa hetkissä, Frank Martela sanoo.
Filosofin omassa elämässä merkityksellisyys oli vahvasti läsnä, kun hän lähti kuusivuotiaan poikansa kanssa pyöräilemään.
Kun he istuivat kahvilassa, tuntui hienolta, että poika on niin iso, että hänen kanssaan voi tehdä uusia asioita, ja hän sai pyöräilyn kautta uusia mahdollisuuksia toteuttaa itseään. Ja että isänä pystyi mahdollistamaan tällaisia kokemuksia.
– Se hetki tuntui hienolta, vaikka maailma ei muuttunut eivätkä sodat loppuneet.
Kyse on siitä, miten itse koen elämän merkityksellisyyden.
– Se on jokaisen meidän itse ratkaistava, Frank Martela sanoo.
–Miksi elämän tarkoituksen miettiminen olisi itsekästä? Parempi, että itse miettii kun että joku muu päättää sen puolestani.