Tässä tulee ensimmäinen varustelähetys Kiinasta: Finnairin kone laskeutui Helsinki-Vantaalle, mukana 2 miljoonaa kirurgista maskia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tässä tulee ensimmäinen varustelähetys Kiinasta: Finnairin kone laskeutui Helsinki-Vantaalle, mukana 2 miljoonaa kirurgista maskia

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Louneman mukaan koneessa tuotiin kaksi miljoonaa kirurgista maskia ja 230 000 hengityssuojainta.

Suojainkuljetus Kiinasta saapui Finnairin lentokoneella tiistaina.

7.4.2020 15:03

Helsinki-Vantaan lentokentälle laskeutui tänään tiistaina kauan odotettu lento. Kirurgin maskeilla ja hengityssuojaimilla täytetty rahtikone saapui Suomeen Kiinan Guangzhousta hieman ennen puoli kolmea iltapäivällä.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema kertoo twiitissään, että koneessa oli kaksi miljoonaa kirurgista maskia ja 230 000 hengityksensuojainta.

Lounema kertoi tänään aiemmin IS:lle, että varusteita odotettiin saapuvaksi jo viime viikon lopussa, mutta toimitus viivästyi.

Suojaimet on tarkoitettu Huoltovarmuuskeskuksen varaston täydentämiseen. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) kertoi Twitterissä, että materiaalit tarkastetaan ja testataan normaalin käytännön mukaisesti ennen käyttöönottoa.

Lisää suojaimia on jo tilattu ja Tomi Louneman mukaan niiden odotetaan saapuvan ”lähipäivinä”. Pekosen mukaan suojainten kotimainen tuotanto on käynnistymässä. Tämän vahvisti myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) tiistaiaamuna.

Pekonen kertoo, että Huoltovarmuuskeskus vastaa tarvikkeiden jakelusta. Louneman mukaan sosiaali- ja terveysministeriö puolestaan päättää, mihin ne jaetaan.

– Lähtökohta on ollut, että nämä menevät nimenomaan sairaanhoitopiirien käyttöön, Lounema sanoo.

Toistaiseksi suojavarusteita on tilattu Kiinasta, mutta Louneman mukaan on mahdollista, että niitä tilataan jatkossa myös muualta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?