Oletko huomannut televisiossa värikkään rintamerkin koronasta kertovilla? IS selvitti, mistä on kyse

STM:n Päivi Sillanaukee ja THL:n Mika Salminen esiintyvät usein komea merkki rinnassaan, kun aiheena on koronavirus. IS kysyi mistä on kyse.

THL:n johtaja Mika Salmisen ja STM:n Hyvinvointi- ja palveluosaston osastopäällikkö Päivi Sillanaukeen rinnuksissaan kantama merkki on herättänyt huomiota.

7.4.2020 12:53 | Päivitetty 7.4.2020 16:43

Sosiaali- ja terveysministeriön Hyvinvointi- ja palveluosaston osastopäällikkö Päivi Sillanaukee oli mukana maanantai-illan Ylen A-studiossa.

Lähetyksessä pohdittiin koronavirusta vastaan tarvittavien suojavarusteiden riittävyyttä. Esillä oli varsinkin se, miksi hengityssuojaimista on pulaa jopa hoitohenkilökunnalla.

Moni katsoja huomasi, että Sillanaukeen asussa oli värikäs rintamerkki.

Samanlainen merkki on nähty myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n terveysturvallisuus­osastonjohtajalla Mika Salmisella.

Osastopäällikkö Päivi Sillanaukee STM:stä esiintyy usein merkki rinnassaan.

THL:n johtaja Mika Salminen oli hallituksen koronatilannekatsauksessa Helsingissä 1. huhtikuuta 2020. Hänellä oli myös merkki rinnassa.

Ilta-Sanomat kysyi Sillanaukeelta ja Salmiselta mikä merkki on kyseessä.

Sosiaali- ja terveysministeriön väki ehti vastaamaan ennen THL:ää.

– Kyseessä on YK:n kestävän kehityksen tavoitteita kuvaava merkki eli toiselta nimeltä Agenda2030-merkki, ministeriöstä vastattiin.

Pian myös Päivi Sillanaukee kertoi sähköpostitse asiasta lisää.

– Merkki on tärkeä ja hyvin ajankohtainen juuri nyt. Se kuvaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteita (UN Sustainable Development Goals), joita on 17, ja joiden tavoitteiden saavuttamiseen jäsenmaat ovat sitoutuneet vuoteen 2030 mennessä. Siksi siitä käytetään myös nimitystä Agenda 2030. Meillä Suomessakin on tuolla nimellä oleva toimikunta UM:n alaisuudessa, Sillanaukee kirjoitti.

– Kun ajatellaan tätä nykyistä tilannettamme, tulee hyvin ilmeiseksi, miten nuo kaikki 17 tavoitetta ovat hyvin keskinäisriippuvia toisistaan ja siksi tästä koronatilanteesta toipumisessa ja siihen liittyvässä päätöksenteossa olisi hyvä niin kansallisella, alueellisella kuin globaalilla tasollakin lähteä toimenpiteitä miettimään juuri tuossa hyvässä SDG-kehikossa, hän lisäsi.

Tästä on kyse

YK:n jäsenmaat sopivat syyskuussa 2015 New Yorkissa järjestetyssä huippukokouksessa kestävän kehityksen tavoitteista ja toimintaohjelmasta, joiden on tarkoitus ohjata maailman kehitysponnisteluja vuoteen 2030 asti.

Kestävän kehityksen tavoiteohjelma eli Agenda2030 tähtää äärimmäisen köyhyyden poistamiseen sekä kestävään kehitykseen, jossa otetaan ympäristö, talous ja ihminen tasavertaisesti huomioon. Ohjelman kantava periaate on, ettei ketään jätetä kehityksessä jälkeen.

Juttua muokattu kello 16.42. Korjattu Päivi Sillanaukeen titteli.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?