Pöytäkirja julki: Näin Niko Ranta-aho tunnusti ja vei sitten poliisin huumekätköille – ”Olen päättänyt lopettaa rikollisen elämäni” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pöytäkirja julki: Näin Niko Ranta-aho tunnusti ja vei sitten poliisin huumekätköille – ”Olen päättänyt lopettaa rikollisen elämäni”

Huumekaupan tunnustanut Ranta-aho kehotti poliisia työntämään aiemmat kuulustelut silppuriin.

6.4.2020 16:42

Suuren Katiska-huumejutun pääsyytetty Niko Ranta-aho tunnusti rikoksensa poliisille kuulustelussa, josta laadittu pöytäkirja tuli julkiseksi maanantaina.

– Suurin osa aiemmista kuulustelukertomuksistani on ollut täyttä paskaa ja olen lähinnä halunnut tuoda esille pointteja, joiden mukaan kanssaepäiltyni osaisivat kertoa oikeudessa minulle edullisia asioita. Muutaman henkilön osalta pesäpalloräpylä oli jo auki, mutta aurinko sokaisi ja heitto meni ohi. Puolestani aiemmat kuulustelukertomukset voi työntää silppuriin, Ranta-aho sanoi poliisille.

Tunnustuskuulustelu alkoi 25. maaliskuuta kello 14.12. Se kesti yli kahdeksan tuntia ja jatkui vielä iltakymmenen jälkeen.

Kuulustelun aluksi Ranta-aholta kysyttiin, onko hän ymmärtänyt asemansa kuulustelussa sekä oikeutensa ja velvollisuutensa. Hän vastasi ymmärtäneensä ja aloitti tunnustuksen.

– Haluan nyt itse selvittää kaikki tekemäni rikokset alusta loppuun. Olen päättänyt lopettaa rikollisen elämäni ja lopettaa läheisteni sotkemisen näihin rikoksiin. Kerron omat tekemiseni. Niiltä osin mitä muut henkilöt ovat esitutkinnassa ja oikeudessa kertoneet omista tekemisistään ja rooleistaan, kerron miten asiat ovat menneet.

Ranta-aho sanoi, ettei hän voi muistaa jokaista yksityiskohtaa. Hän vakuutti kuitenkin kertovansa asiat parhaansa mukaan.

– Haluan myös painottaa, että kaikki kanssani tässä rikoskokonaisuudessa toimineet henkilöt ovat olleet mukana omasta tahdostaan. Ketään en ole uhkaillut, kiristänyt, pakottanut tai käyttänyt mitään väkivaltaa. Olen kokenut tämän liiketoimintana. Kanssani on ollut helppo toimia, koska olen pitänyt kiinni sovituista asioista ja tehnyt sen mitä olen luvannut.

Ranta-ahoa odottaa pitkä vankeustuomio.

– Olen esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä mainittu Cobra ja olen johtanut huumekauppaa yksin. Huumausaineet, lääkkeet ja dopingit ovat olleet minun omistamiani ja olen myynyt niitä eteenpäin asiakkailleni.

Tunnustuksen johdosta tehdyssä lisätutkinnassa Ranta-aho johdatti poliisin kahdeksalle uudelle huumeiden maastokätkölle. Nämä olivat alkuperäisessä esitutkinnassa jääneet löytymättä.

Kätköt sijaitsivat Karkkilassa, Lopella ja Vihdissä. Niihin oli kätketty yhteensä 56 kiloa amfetamiinia ja kahdeksan kiloa MDMA:ta.

”Ison kiven kätkö” oli kaivettu kiven ulokkeen alle.­

Yhdessä kätkössä oli oranssiin kanoottisäkkiin pakattu kahdeksan kahden kilon painoista vakuumipussia amfetamiinia.­

Neljä kahden kilon pussillista amfetamiinia.­

”Katkennut puu” -niminen kätkö sijaitsi Vihdissä.­

Maastosta takavarikoitua amfetamiinia.­

Yhdessä kätkössä huumeet oli piilotettu ämpärissä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?