Koronavirusta kantavat hiukkaset voivat jäädä ilmaan leijumaan ja päätyä toiseen ihmiseen – uusi suomalais­tutkimus

Neljän suomalaisen tutkimustahon alustavat tutkimustulokset kertovat, että koronavirusta kantavat aerosolihiukkaset voivat säilyä ilmassa luultua pidempään. Tutkijoiden mukaan vilkkaiden julkisten sisätilojen välttäminen on tärkeää.

6.4.2020 14:18 | Päivitetty 6.4.2020 18:20

Aalto-yliopisto, Ilmatieteen laitos, VTT ja Helsingin yliopisto ovat tutkineet, miten äärimmäisen pienet ilmassa leijuvat aerosolihiukkaset, kulkeutuvat ilmavirran mukana. Aerosolihiukkaset poistuvat hengitysteistä yskiessä, aivastaessa tai jopa puhuessa. Ne kantavat mukanaan myös taudinaiheuttajia, kuten koronaviruksia.

Maanantaina julkaistun tiedotteen mukaan tutkijat päätyivät samaan alustavaan tulokseen: tutkittavassa tilanteessa aerosolipilvi leviää lähiympäristöön myös yskivän henkilön välittömän läheisyyden ulkopuolelle. Toisaalta pilvi samalla laimenee, mutta pilven leviämiseen ja laimenemiseen kuluu jopa minuutteja.

– Jos koronavirustartunnan saanut yskijä kävelee pois ja lähelle samaa paikkaa saapuu toinen ihminen, ilmassa leijuvat äärimmäisen pienet koronavirusta sisältävät aerosolihiukkaset voivat päätyä tämän toisen ihmisen hengitysteihin, sanoo Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen tiedotteen mukaan.

THL:n mukaan mallinnusten perusteella ei vielä suoraan voida tehdä uusia suosituksia.

– Konsortion alustavat tulokset korostavat osaltaan suositustemme tärkeyttä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee pysyttelemään kotona sairaana ja kaikkia ottamaan fyysistä etäisyyttä. Ohjeemme on myös yskiä hihaan tai nenäliinaan sekä huolehtia hyvästä käsihygieniasta, sanoo johtava asiantuntija Jussi Sane THL:stä tiedotteen mukaan.

Pisaroiden liikettä ja säilymistä ilmassa laskettiin supertietokoneella ja tuloksista tehtiin 3D-mallinnuksia. Monialaisen yhteistyön ansiosta ensimmäiset tulokset saatiin noin viikossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?