HUS-johtajalta kovaa arvostelua hallitukselle: Suojavarusteiden puute suuri ongelma

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvostelee Suomen hallituksen toimia pandemian estämisessä.

– Suojavarusteiden puute muodostui jo kahden pandemiaviikon jälkeen niin suureksi ongelmaksi, että valtion varmuusvarastojen ovet jouduttiin avaamaan, sanoo HUS:in diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

6.4.2020 9:13

Pääministeri Sanna Marinin hallitus (sd) saa osakseen kovaa arvostelua ja vielä arvovaltaiselta taholta.

– Suomen hallitus on pandemian alusta lähtien korostanut Suomen hyvää varautumista kriisitilanteisiin. Käytännön tasolla kuitenkin suojavarusteiden puute muodostui jo kahden pandemiaviikon jälkeen niin suureksi ongelmaksi, että valtion varmuusvarastojen ovet jouduttiin avaamaan varusteiden toimittamiseksi sairaaloille, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo Uuden Suomen puheenvuorossaan.

Lehtosen mukaan hallitus ei ole antanut tietoa tarvittavista määristä. Hän laskee, että Suomessa sosiaali- ja terveysalalla työskentelee yli 300 000 henkilöä. Ennakoidun 4-6 kuukauden kestoisen epidemian ajaksi tarvittaisiin tuolle henkilöstölle ainakin 120-180 miljoonaa kirurgista maskia.

Lehtonen kertoo, että suojavarusteiden saatavuus vaikuttaa epidemiatilanteessa terveydenhuollon toimintaan monella tavalla.

– Sairastuneet taikka karanteeniin joutuneet terveydenhuollon ammattihenkilöt ovat ensinnäkin poissa normaalista toiminnasta eli suuri määrä sairastuneita ammattilaisia heikentää väistämättä terveydenhuollon toimintakykyä, hän sanoo puheenvuorossaan.

Kriittisen henkilöstön sairastuminen pahinta

Jos sairastuminen vielä kohdentuu kriittiseen henkilöstöön, esimerkiksi teho-osastojen työntekijöihin, voivat henkilöstön sairastumiset vakavasti vaarantaa potilaiden mahdollisuutta saada asianmukaista hoitoa.

Hän kertoo vielä, että jos ei ole henkilökohtaisia suojavarusteita (PPE), ei voi myöskään toimia.

– No PPE – no action”, tämän ohjeen antoi Wuhanin epidemia-alueella 320 hengen lääkintäryhmää vetänyt shanghailainen professori HUSin johdolle, Lehtonen sanoo.

Lehtosen mukaan riittävä korkean tason hengityssuojaimien sekä suojatakkien saatavuus on kriittistä koronapotilaita hoitavien teho-osastojen toiminnalle, eikä tehohoitopaikkojen määrää pystytä tosiasiassa kasvattamaan perhe- ja peruspalveluministerin lupaamalle 1000 paikan tasolle, jollei henkilökunnalle ole tarjota asianmukaisia suojavarusteita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?