Amerikkalainen New York Times, yksi maailman tunnetuimmista sanomalehdistä, on julkaissut artikkelin Pohjoismaiden varmuusvarastoista.
Tarkemmin sanottuna siitä, että Suomella on varastot, mutta muilla ei.
Lehti kertoo miten monet muut maat ovat olleet ongelmissa suojavarusteiden kanssa, mutta Suomi on varautunut ennalta ja pitänyt yllä kunnollisia varmuusvarastoja.
– Suomi on Pohjoismaiden varustautuja. Aina valmiina katastrofiin tai kolmanteen maailmansotaan, NYT:n haastattelema Norjan puolustustutkimuslaitoksen tutkija Magnus Hakenstad sanoo.
– Varustautuminen on suomalaisten DNA:ssa, lehden haastattelema Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Launema sanoo.
Lehti myös toteaa, että Suomi on paremmin varustautunut kuin muut Pohjoismaat. Norjan viranomaiset ovat arvioineet, että maan lääkevarastot riittävät nykymenolla vain muutamaksi viikoksi, koska lääkkeitä tuottavat tehtaat Kiinassa ovat vasta käynnistelemässä tuotantoaan koronan aiheuttaman seisauksen vuoksi.
Ruotsissa valtio lähetti New York Timesin mukaan kansalaisille kaksi vuotta sitten kirjeen, jossa kerrottiin, että jokaisen pitää varautua kriiseihin ja katastrofeihin varastoimalla ruokaa, vaatteita, kynttilöitä, desinfiointiainetta ja lääkkeitä. Mutta valtion omat varustautumistoimet on laiminlyöty. Ruotsi purki varmuusvarastonsa kylmän sodan päätyttyä.
Ruotsi myös yksityisti valtion apteekkimonopolin 2009, ja sen jälkeen yksikään viranomainen ei ole pitänyt huolta siitä, että maassa on riittävät lääkevarastot.
New York Timesin mukaan muut Pohjoismaat ovat koronakriisin aikana yrittäneet ratkaista ongelmia muuttamalla muuta teollisuutta tekemään suoja- ja hoitovarusteita. Lehden mukaan mm. Scanian lomautetut työntekijät Ruotsissa on lähetetty töihin hengityskoneita valmistavaan yritykseen.