Aalto-yliopiston tutkija näkee Suomen koronaluvuissa käänteen parempaan: ”Tämä on valtavan hyvä asia”

Apulaisprofessori Pauliina Ilmosen mukaan potilasmäärien kasvu ei ole niin nopeaa, kuin se olisi ollut ilman rajoitteita.

Suojavarustukseen pukeutunut hoitaja ottaa näytettä koronaepäillyltä koronapotilaiden testaamiseen ja hoitoon tarkoitetulla osastolla Turun yliopistollisessa keskussairaalassa Tyksissä 3. huhtikuuta 2020.

5.4.2020 14:17

Aalto-yliopiston viikon takaisessa mallinnuksessa arvioitiin, että perjantaina 3.4. Suomessa olisi koronaviruksen vuoksi tehohoidossa vähimmillään 39 ja enimmillään 159 ihmistä. Mallinnuksen alaraja kuitenkin ylittyi reippaasti, sillä tällä hetkellä tehohoidossa on yhteensä 72 ihmistä.

Alarajan ylittymisestä huolimatta Aalto-yliopiston tilastotieteen apulaisprofessorin Pauliina Ilmosen mukaan muutos parempaan näkyy jo datassa potilaiden määrän kasvun hidastumisena.

– Voi tuntua hassulta, että matemaatikko sanoo tilanteen menevän parempaan suuntaan, vaikka potilasmäärät kasvavat. Potilasmäärien kasvu ei kuitenkaan ole niin nopeaa, kuin se olisi ollut ilman rajoitteita. Tämä on valtavan hyvä asia, Ilmonen kertoo.

Vaikka muutos parempaan näkyy datassa, Aalto-yliopiston tutkimusryhmällä ei ole vielä antaa uusia tulevien potilasmäärien mallinnuksia.

– Muuttuva tilanne tekee mallinnuksen tekemisen hankalaksi. Mutta sehän on hyvä asia, että tilanne muuttuu.

– Joka ainoalla katkaistulla tartuntaketjulla on kerrannaisvaikutuksia. Katkaistuilla ketjuilla on todella iso merkitys.

Aiemman mallinnuksen mukaan ensi viikon perjantaina 10.4. koronaviruspotilaita olisi Suomessa tehohoidossa vähimmillään 101 ja korkeimmillaan 719 potilasta. Asiasta kertoo HS.

Mallinnuksen suuri vaihteluväli johtuu siitä, että ennusteisiin liittyy epävarmuustekijöitä. Alaraja tarkoittaa, että testeillä löydettäisiin kaikki mahdolliset tapaukset. Yläraja tarkoittaa, että mitään rajoitteita ei olisi otettu käyttöön.

Ilmonen kertoo tutkimusryhmän tekevän uudet mallinnukset mahdollisimman pian.

– Vielä niitä ei ole saatu tehtyä, koska yritämme miettiä, miten mallinnuksessa otetaan huomioon muuttuva tilanne. Lisäksi yritämme saada lisää potilasdataa.

Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin, että Aalto-yliopiston tutkijoiden käyttämät oletukset taudin vaarallisuudesta poikkesivat selvästi luvuista, joita THL on käyttänyt. Käytännössä THL:n arviot ovat Ilmosen mukaan lähempänä Aalto-yliopiston tutkijoiden haarukan ala- kuin yläpäätä.

Aalto-yliopiston tutkimusryhmä käytti aiempien mallinnusten aineistona sairaalahoidossa olevista potilaista ja tartuntamäärien kehityksestä. Niiden ohella ryhmä käytti kansainvälistä tutkimustietoa esimerkiksi siitä, kuinka iso osa tartunnan saaneista joutuu sairaalahoitoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?